Sikeres szegregáció – van ilyen?

2020. január 21. 7:50

B. Varga Judit
Látószög blog
A szegregáció az iskolai életben nem más, mint a hátrány csökkentésének eszköze, azaz pozitív diszkrimináció.

„Pozitív diszkrimináció létezik. Akkor? A szegregáció az iskolai életben nem más, mint a hátrány csökkentésének eszköze, azaz pozitív diszkrimináció. Aki munkájaként hosszabb időt töltött cigányiskolában vagy szülőként szerzett e téren tapasztalatot, tudja, érti, miről is van szó. Minden más vélemény érdekvezérelt tematizálás világnézeti és/vagy párt- és médiaszimpátia alapon.

Az adomány szétszedi őket, a pénz meg összeveszejti  ̶  mondják a sajókazai, balajti, barcikai cigányok. Saját tapasztalatból beszélnek. Helyette emberséget szeretnének, hogy ugyanúgy nézzünk rájuk, mint egymásra, a »magyarokra«. Ők már tudják, mennyivel más az, amikor a szeretet nevében fordulnak feléjük embertársaik, nem egy jogvédő szervezet civil harcosaként. A bölcsebbje hozzáteszi: »néha elvisz a vér, azt úgysem tudják megváltoztatni«.

Magyarországon a népesség nyolc százaléka cigány, többségük helyzete kilátástalan. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős püspöke, Székely János a mindennapokban tapasztalja, hogy a probléma óriási. A magyar nemzet előtt két nagy kihívás áll szerinte: az egyik a demográfiai katasztrófa, amely felé haladunk, a másik a cigány testvéreinkkel való együttélés. Ha nem tanulunk meg záros határidőn belül egymást kölcsönösen tisztelve, testvérként együtt élni, akkor nem nagyon képzelhető el szép, élhető jövő ebben a hazában. És ez kevésbé jogvédelem, még kevésbé pénz kérdése. Valami egészen máson múlik.

A cigánypasztoráció célja, hogy a cigány ember ráébredjen: a teremtő Isten végtelenül szereti, ezért ő is éppen olyan, mint bárki más. Ez hatalmas felszabadulást jelent. Az említett borsodi cigányok ezt élték át. Ma már őszintén kimondják: amíg nem ismerték az Urat, a verekedést, a börtönt keresték. Székely János többször elmesélte, hogy egyszer egy kisfiú föltette neki a kérdést: mit vétettem, hogy engem az Isten cigánynak teremtett? Úgy érezte, hogy ez átok, bélyeg, amitől szabadulnia kell. Ki a felelős ezért?

Székely püspök atya szerint három alapja van a romák felemelkedésének: az oktatás, a munkahelyteremtés és a szív. Az első kettő elválaszthatatlan egymástól, hiszen megfelelő végzettség nélkül nehéz munkát találni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hálás köszönet az iskolákat létrehozóknak és a ma ott tanítóknak.

Ezek a fiatalok a szerencsés, konszolidált, tanult családok gyerekeinél százszor hátrányosabb helyzetből indulnak, csak ezzel a lelkiséggel és céltudatossággal lehet elérni, hogy az ő sorsuk a kiemelkedés legyen.

Óriási elvi tévedés, h. a gyerekek majd egymást nevelik, az egyszerű példamutatással, mint a jogvédők várják az automatikus együtt neveléstől.

Az átütő tehetség utat tör magának, de ez ritka. Nem lehet kivételekre felépíteni egy ettől biztosan életidegen oktatási rendszert.

Ez nem szegregáció? Vagy pozitív szegregáció?

"A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola Magyarország és egyben Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye, melyet a Gandhi Alapítvány 1994-ben alapított Pécs városában. Nevét Mahátma Gandhi indiai politikusról kapta.[1]

Célja, hogy „nyitott szellemű, tudományok iránt fogékony, népéhez és anyanyelvéhez kötődő cigány fiatalokat képezzen”, továbbá hogy Magyarországon az összes roma gyerek olyan minőségű képzésben részesüljön, mint nem cigány társaik, valamint a magyarországi nemzetiségekhez hasonlóan egy részük nemzetiségi intézményekben tanulhasson. "

Már várom, hogy a ballib és "civiljei" mikor jelentik fel őket?

Végre egy ilyen írás! Pontosan erről van szó! Az összes sikeres próbálkozás ezen a téren "szegregáció". A Gandhi Gimnázium, a Kaly Jag, a Józsefvárosi Tanoda vagy a Kedvesház Pedagógia, de még az Igazgyöngy Alapítvány is. A "szegregáció" ezekben az esetekben azt jelenti, hogy olyan módszertant, körülményeket kell teremteni, amelyek figyelembe veszik a sajátos szociokulturális igényeket. A "szegregáció" differenciálás, ha úgy tetszik, amiért egyébként a liberális elit minden más esetben harcolni szokott...

Hol van itt az összefüggés? Hogy ki, mit gondol, kiről, mit terjesztenek a külföld felé pitiző belpolitikai körök, netán pont a cigányságot felhasználva - lásd zámolyi romák - az egy dolog. Viszont más dolog az, amikor a cigányságról nem gondolunk valamit, hanem példák nyomán megtapasztaljuk - lásd ismét zámolyi romák, olaszliszkai lincselés, Marion Cosma megölése, a gyöngyöspatai iskola ellehetetlenítése, lényegében a nem cigány tanulók elűzése.

Ha nem tudnak az általános társadalmi normák szerint viselkedni, akkor vonuljanak külön, vagy társadalom többi része vonul külön tőlük. Nem kell egyben tartani azt, ami nem illik össze.

De akik a lezüllesztésben érdekeltek, azok pontosan tudják, hogy a kényszerrel egyben tartott közösségben az egyenlőség lefelé nivellálva jön létre. A viselkedni tudó rész fog lesüllyedni a viselkedni nem tudókhoz.

Ha pedig általános társadalmi norma az, hogy valaki tud viselkedni, akkor azokat mégis csak többre kell tartani, mint a másik felet.

"A politika eközben nemcsak zsidó, hanem cigány holokausztot is vizionál, erősíti a bűntudatot a magyarságban, a cigányokat pedig ökölvívásra tanítja. (Elgondolkodott már azon valaki, hogy is van ez? A cigányoknak ökölvívás, a magyaroknak pedig tolerancia tanfolyam, ezt tanítja a Soros-hálózat, ezért perel Magyarország ellen.) Természetesen nem maguktól teszik, hanem hogy az elvárásokat teljesítsék. Amelyekkel nagyrészt zsidó önazonosságú "szakemberek" bombázzák tele az egyszerű magyar halandó fülét, szemét, agyát...
Mellesleg, nekem van egy abszolút mércém: amilyen arányban Izrael állama befogad idegeneket, esetünkben cigányokat (is), az egy hiteles igazodási pont.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés