Szép ez a jogállam, csak baja ne essék

2020. január 19. 10:22

Haász János
Index
Mást nehéz elképzelni, mint a politikai haszonszerzést: az ellenségkép-kereső retorikának időről időre új terepet kell találnia.

„Hiszen ezzel a kormány azt üzeni – szervesen illeszkedve az elmúlt hetekben megindult, bíróságellenes fideszes kampányhoz –, hogy a bíróságok döntései valami olyasmik, amiket nem kell azért túl komolyan venni. Ezek után ha bárki egyszerű magyar állampolgárt arra ítél a bíróság, hogy fizessen meg kártérítést annak, akinek kárt okozott – mert megrágalmazta, mert ártott az üzleti vagy személyes megítélésének vagy bármi egyéb miatt –, érezheti azt, hogy ha valaki (a kormány) megteheti azt, hogy ezt semmibe veszi, akkor miért ne tehetné meg ő is. »Nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról van szó, ezért nem fizetünk« – mondta Orbán a börtönkártérítésekről, és hát ki ne állíthatná ugyanezt, aki pert veszített, hogy nem a jogszabályok helyes alkalmazása történt.Különösen ártalmas ez a kormányzati döntés azért, mert egy hatalmi ág (kormány) tesz keresztbe egy másik, tőle elvben független hatalmi ágnak (bíróság).

Mintha a bírók azt mondanák, hogy bocs, ez az új adótörvény (vagy bármi más törvény) nem a jogszabályok helyes alkotásával született, szóval mi inkább a régi szerint ítélkezünk. A kormányhatározat gyakorlatilag azt eredményezi, ha betartják, hogy a hatályos jogszabályok alapján jogerősen megítélt kártérítést nem kapja meg automatikusan a pernyertes, hanem amiatt, jó eséllyel, végrehajtást kell indítania. Vagyis az egyén szintjén több macera, a társadalom szintjén káros üzenet az eredménye – mégis, akkor mi értelme?

Mást nehéz elképzelni, mint a politikai haszonszerzést: háborús, ellenségkép-kereső kormányzati-fideszes retorikának időről időre új terepet kell találnia. Az elítéltekkel kapcsolatos szigornak valószínűleg széles társadalmi támogatottsága van, az »aki börtönben van, az megérdemli, hogy szenvedjen« demagógiából könnyű szavazatot szerezni – ráadásul itt még a korábbi toposzt, a Soros-hálózatot is be lehet építeni az ellenségek táborába. Mondhatnánk persze, hogy milyen politikai felelőtlenség ez, hogy a jogállami alapértékeket tesszük kockára rövid távú politikai célok érdekében.

De hát kétharmados jó reggelt kívánok – ezen a NER tizedik évében miért lepődjünk meg?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kormány nem keres ellenségeket, vannak azok amúgy is elegen. De a lényeg: a gyöngyöspatai eset csak rávilágított egy meglevő anomáliára, amit korrekt és okos módon rendez a kormány.

"Mást nehéz elképzelni, mint a politikai haszonszerzést: az ellenségkép-kereső retorikának időről időre új terepet kell találnia."
Orbán, mint ellenségkép.

Csak az ostobák gondolják úgy, hogy a hitel, az ab ovo rossz...

Szerintem Néppárt és a Fidesz is kivár. Egyébként mindkettőnek megvan a maga baja. Amelyik elsőnek lép, az fog nagyobb népszerűség és presztizs vesztést elszenvedni. Amennyiben a Fideszt benn tartják cca. még néhány hónapig a felfüggesztett állapotban, vagy még inkább kizárják, az új formáció jobb körülmények között fog startolni, mintha elsőnek, az év elején lépne. Mindegy. Semmi sem az, aminek hittük, v. ami volt évtizedekkel ezelőtt.

De nem külföldieknek adták el a földeket, ahogyan a baloldal tenné, fizetségül a külső támogatásért, és ez itt a lényeg.

Aki adósságot törleszt, az folyamatosan vesz fel kölcsönöket, mivel a lejáró kölcsönöket törleszteni kell, ami újabb áthidaló kölcsönökből történik. Viszont közben csökken a fennálló tartozás, a mi esetünkben 82%-ról jóval 70% alá. Ez a lényeg, de te ezt sunyin elhallgatod.

Na, akkor tegyük ezt is tisztába. Minden ítéletnek van egy célja, kell legyen egy eredménye. A börtönnek az, hogy az elítélt megváltozva kerüljön ki onnan. Mondjuk úgy, hogy egy ember jó útra térjen.

De mi lehet a célja, majd az eredménye a gyöngyöspatai ítéletnek? A romák megkapják a pénzt, elkönyvelik, hogy igazuk van, lehet tovább folytatni a deviáns viselkedést. Sőt, ha jól folytatják, két-három év múlva újabb pert is lehet indítani, újabb pénzekért. Ebből aztán jól megélnek a jogvédők is, meg a romák is. Tehát, nem oldódik meg semmi.

Ha viszont megnevelik, felzárkóztatják a viselkedni nem tudókat, akiket otthon nem neveltek meg, akkor mindenki jól jár. A roma gyerek tanul, képezheti magát, szakmája lehet, beláthatja, hogy ez jobb, mint a szembenállás. És ha jön a megélhetési jogvédő, akkor már nem akar pereskedni, mert megtalálta a helyét a társadalomban.

Ti ezt szeretnétek elkerülni, mert csak így lehet munka nélkül, áskálódásból, "jogvédelemből" megélni. Fenntartani egy zűrös helyzetet, halászni a zavarosban.

Látom, megint magyarázni kell.

Az államadósságot nemzetközileg elfogadva a GDP százalékában mérik, nem pedig számszerűsítve, abszolút értékben. Azért, mert minden adósság a teherviselés képességéhez mérten számít. 100 ezer forint adósság 200 ezer forintos jövedelem mellett nagy teher, 50%-ot jelent. De ha valakinek 500 ezer forint a jövedelme, akkor az adósság jobban kezelhető, hiszen csak 20%.

Ha tehát nő a GDP, akkor több lehet az adósság is. Minden országnak van adóssága, amit százalékban tartanak nyilván, vannak országok, ahol ez 100%-nál is több, még sincs velük semmi baj.

A Fidesz 2002-ben kb. 55% adóssággal adta át az országot, még az MSZP-SZDSZ is elismerte, hogy ez jó állapot. Ebből lett 2010-re 80%, amiből a FIDESZ 2016-ig 74%-ra csökkentett, mára pedig ez még kevesebb, jóval 70% alatt van.

https://www.ksh.hu/docs/hun/eu..

A pécsi Ghandi gimnázium roma gyerekek számára szegregációnak számít? Ott nincsenek problémák.

Börtönbe kerülni nem kötelező, de aki oda kerül, az ne welnessre számítson. Ez így van rendjén.

A szegregációról meg csak annyit, hogy akiknek más községbe, más iskolába kellett vinni a gyereküket azért, hogy megfelelő szintű oktatást kaphassanak, kihez forduljanak kártérítésért a kieső idő és a plusz költségek miatt? Mert az otthon meg nem nevelt gyerekek hátráltatták a normális tanmenetet.

Orbán és Veres esete pedig teljesen más, de ezt már rád bízom, hogy miért. De az talán feltűnt, hogy az ügy lezárulta után Veres nem folytatta a jogsértést.

Itt élő, a maguk, családjuk jövőjét itt tervező normálisok - magyarok, zsidók, németek, cigányok, szerbek, horvátok, ruszinok, lengyelek, vendek, szlovének, bunyevácok, románok és a többiek - holnaptól egy hétig ne kommenteljetek a mandineren, nézzük meg a balliberális csürhét, álljon össze a kép a nemzet ellenségeiről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés