Putyin végképp két vállra fekteti a demokráciát?

2020. január 17. 16:21

Eperjesi Ildikó
Neokohn
A jövő évben esedékes parlamenti választások előtt Putyin szinte örök időkre bebetonozhatja a hatalmát.

„A szerdán bejelentett változtatásokkal új korszak kezdődhet Oroszország politikai életében. A jövő évben esedékes parlamenti választások előtt Putyin szinte örök időkre bebetonozhatja a hatalmát.

Ez meg most mit jelentsen? – körülbelül ennyit bírt reagálni a BBC elemzője, miután szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású változásokat jelentett be az orosz hatalmi berendezkedésben, percekkel később pedig lemondott a Dmitrij Medvegyev által vezetett egész orosz kormány. Nyilván nem egyszerű belelátni a világ egyik legrégebb óta hatalmon lévő államfője (kb. a fehérorosz diktátor, Lukasenka, valamint a brit és más uralkodók előzik csak meg ebben a tekintetben Putyint) fejébe, de mégiscsak megkíséreljük elemezni a helyzetet.

A politikai kontextus legfontosabb eleme, hogy az 1999-ben az ország élére került, és azóta hol elnökként, hol kormányfőként regnáló Vlagyimir Vlagyimirovics népszerűsége (amely a Krím 2014-es egyoldalú elcsatolása után az egekbe szökellt) a teljes orosz vezetésével egyetemben az utóbbi időben folyamatosan csökken.

Elsősorban a fiatalok elégedetlenek a kormányzattal, akik jószerével egész eddigi életüket Putyin kormányzása alatt töltötték. A 67 éves államfő nem arról híres, hogy nagyon nyitott lenne az olyan dolgokra (például technológiai fejlődés), amelyek érdeklik a fiatalokat. Emellett a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai orosz agresszió miatt bevezetett nyugati szankciók nagyon is éreztetik hatásukat a gazdaságban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt kifelejtette ez az Ildikó, hogy Putyin ellen az ügyészség vádat emelt, és emel folyamatosan.
Ja, bocs, az nem Putyin... az egy másik elnök, khmmm, de azzal minden rendben, ott gond egy szál se.
A demokrácia ott bömbölve üvölt...

Bizonyára így van, ha a kedves elemző mondja, de engem ebben az esetben a legkevésbé sem érdekel a demokrácia, mert ilyen Oroszországban soha nem volt. Még leginkább Putyin idején, amikor stabilnak érezte a 'választók' támogatását. Engem innen nézve az érdekel, hogy Oroszországban stabil és kiszámítható legyen a hatalom és a gazdaság. Putyin alatt ilyen. Ha ott anarchia lenne, annak világpolitikai hatásait mi sem úsznánk meg.

Bizd az oroszokra hogy kit valasztanak elnoknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés