Miért öl meg ennyi nőt a partnere?

2020. január 17. 15:42

Dés Fanni
Mérce.hu
Az erőszakot elkövető férfiak azért bántalmazhatnak és bántalmaznak nőket, mert ők vaginával születtek.

„Az elmúlt hónapokban a szokásosnál több olyan eset ütötte meg a nyilvánosság küszöbét, amikor férfiak gyilkoltak meg nőket, akikkel közeli (intim) viszonyban álltak. Pedig a média az esetek többségéről hallgat: átlagosan heti egy nő meghal Magyarországon nők elleni erőszak áldozataként. Az, hogy férfiak következmények nélkül, vagy szolid következményekkel gyilkolhatják meg feleségüket, barátnőjüket, vagy nőket erőszakolhatnak meg, szintén következmények nélkül, egy társadalmi viszonyrendszerből következik, amelynek neve kapitalista patriarchátus. Néhány pont arról, hogy mi ez a társadalmi viszonyrendszer, és mi tartja fenn. 

Az erőszakot elkövető férfiak azért bántalmazhatnak és bántalmaznak nőket, mert ők vaginával születtek. Ezért hívjuk az erőszaknak ezt a formáját nők elleni erőszaknak. Az erőszakot a nemekhez társított, alá-fölérendeltségi viszonyok generálják és teszik lehetővé. Aszerint, hogy ki milyen nemi szervvel született, társadalmi szerepeket társítunk az emberekhez, melyek meghatározzák a társadalmi pozíciójukat.

A nők elleni erőszak a nők elnyomásának egyik legkézzelfoghatóbb következménye, és egyben fenntartásának eszköze is. A nők elnyomása egyrészt a társadalmi intézményeken (ilyen például az államigazgatás, a gazdaság, a szociálpolitika, a kultúra, de a család is) keresztül történik, és termelődik folyamatosan újra. Másrészt a nemi szocializáción keresztül, amit sokszor teljesen természetesnek tekintünk. A nemi szocializáció funkciója egyebek mellett  az, hogy hierarchiát teremt a két nem között, és a férfiakat előnyösebb pozícióba rakja, mint a nőket: ők azok, akik többek között erősek, vezetők és önbizalom teljesek lehetnek, mert akkor felelnek meg az elvárt nemi szerepeknek. A kapitalista patriarchátus pedig ezeket a tulajdonságokat jutalmazza, mind gazdaságilag, mind kulturálisan.”   

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te jó ég! Találkoztam már korlátolt emberrel, de ez a hölgy a korlátoltság minősített esete.

Valóban szükség van arra, hogy ezt az idióta világmegváltók által írt lapot a Mandiner szemlézze?

"... társadalmi struktúrák megváltoztatását célzó világforradalom..." - ennek eljövetelét várja a kedves! Ha jól értem az általa írt két 'tanulmány' elolvasása után, akkor ez a nők forradalma lenne a férfiakkal szemben. Bocsánat, a "vaginával születettek" forradalma a fallosszal születettekkel szemben.

Félreértés ne essék a nők elnyomása a férfiak által (így általánosságban értekezik a témáról a világforradalmár hölgy) valóban probléma - elsősorban az iszlám világban. Javaslom ott kezdeni a világforradalmat, valahogy úgy, mint Che Guevara Bolíviában. Amint tábort üt Dés (Trockij) Fanni az arábiai homokdűnék közepén, tódulni fognak hozzá az elnyomott muzulmán nők, mint Guevarához a bolíviai paraszt-proletárok.

A "bántalmazó párkapcsolat" problémája ellenben kétségkívül forradalmat kíván a mi "kapitalista patriarchátusunkban" is. A szerelmet és a szexualitást valóban nem kezelhetjük tovább magánügyként! Igaz, hogy "ha a barátja vagy a férje erőszakol meg egy nőt, rögtön bonyolultabbá válik a helyzet". Van egy jó hírem forradalmárok (kár, hogy ennek a szép szónak nincs női változata): a modernizáció erre a problémára is kínál megoldást. Javaslom, a hatalom átvétele után vezessétek be, hogy a nőknek minden szexuális aktus előtt elektronikus aláírással ellátott beleegyező nyilatkozatot kelljen küldeniük a területileg illetékes közjegyző számára.

Sajnos még ebben az esetben is marad egy apró probléma: honnan tudja meg az illetékes hatóság, ha beleegyezés nélküli aktus, azaz párkapcsolati erőszak történt (mert ezek a fránya fallosszal rendelkezők még arra is képesek lennének, hogy ilyenkor nem ejakulálnak)? Semmi gond, George Orwell erre már réges-rég megtalálta a megoldást. Bekameráztok minden szobát, zugot, pincét, utcát, erdőt, rétet, s ahol beleegyezés nélküli aktust észlel a Nagy Testvérhölgy, onnan feketefüggönyös drónok repítik a falloszost a rögtönítélő bíróságra.

"Az erőszakot elkövető férfiak azért bántalmazhatnak és bántalmaznak nőket, mert ők vaginával születtek. "
Azaz XX kromoszómájuk van, így a tesztoszteron szintjük , így izomerejük fényévekre van a férfiakétól. Nocsak, egy értelmes szociológus?

Dés Fanni Nóra a BCE Szociológiai Doktori Iskola Hallgatója. 2015-től. Elvileg idén végeznie kellene, de elnézve a publikációs teljesítményét az MTMT-ben, nem tartom kizártnak, hogy fokozatot már nem szerez. Talán uszító újságírás helyett a tudománnyal kellene foglalkoznia.

https://doktori.hu/index.php?m..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés