Már csaknem kétmilliárd forintot fizetett vissza az állam a nyelvvizsgákra

2020. január 17. 8:17
A nyelveket tanuló fiataloknak 2018 januárja óta van lehetőségük arra, hogy a vizsgadíjakat visszaigényeljék az államtól.

A középfokú vizsgákért átlagosan 28-34 ezer forintot kell fizetni a legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontokban, a felsőfokú bizonyítvány megszerzése pedig akár 38 ezer forintba is kerülhet. Bár a pénzt mindenképpen ki kell fizetni, ha sikerült a vizsga, és az illető 35 év alatti, akkor visszakapja az összeget. A többség ebbe a korosztályba tartozik: 2019-ben 112 ezer vizsga közül 101 ezerre 35 évnél fiatalabbak jelentkeztek.

A támogatás – amelynek mértéke legfeljebb a minimálbér 25 százaléka lehet – a külföldön megszerzett, de honosított bizonyítványra is jár, és bizonyos esetekben az emelt szintű idegen nyelvi érettségi díját is vissza lehet igényelni.

Az állam 27 idegen nyelv vizsgáit támogatja,

a legnépszerűbb angol, német, olasz és francia mellett többek között a latin, arab, japán, kínai, illetve a nemzetiségi nyelveket is. A nyelveket tanuló fiataloknak 2018 januárja óta van lehetőségük arra, hogy a vizsgadíjakat visszaigényeljék az államtól, 2019. november 30-ig 65 247-en éltek vele.

(MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés