Kistigris lett belőlünk

2020. január 17. 19:01

Bencsik András
Demokrata
Emlékezhetünk, amikor az Orbán-kormány 2010-ben hivatalba lépett, Magyarország a szocialista trükkök százai következtében a gazdasági csőd szélére került.

„Nincs ebben a címben túlzás. Tíz év leforgása alatt Magyarország utolsóból első lett a gazdasági növekedést tekintve az európai uniós tagállamok között, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Hongkongban az Ázsiai Pénzügyi Fórumon elmondott beszédében. Emlékezhetünk, amikor az Orbán-kormány 2010-ben hivatalba lépett, Magyarország a szocialista trükkök százai következtében a gazdasági csőd szélére került. Az új gazdaságpolitikát választók előtt ekkor két út állt: biztonságra törekedve dolgozni a túlélésért, vagy egy »unortodoxnak« nevezett, merész gazdaságpolitikával törni előre.

Az utóbbi óriási sikert hozott. Magyarországon bevezették az egykulcsos adórendszert Európa legalacsonyabb adóival, amelyek kulcsfontosságúak voltak abban, hogy mára Magyarország tudja felmutatni a legnagyobb arányú gazdasági növekedést az Európai Unióban. A vállalkozóbarát környezet, a bérek dinamizálása, a duális képzés bevezetése, amelynek révén a középiskolások hasznosítható tudás birtokába is kerülhetnek, az intenzív nyitás a modern technológiák előtt mind hozzájárult a sikerhez. Ma már ott tartunk, hogy Magyarország az ötödik generációs távközlési rendszer egyik európai központjává kíván előlépni, aminek fontos lépéseként néhány hónapja Budapest belvárosában elindították az 5G internetes szolgáltatást, a brit Vodafone és a kínai Huawei pedig közösen dolgozik az új infrastruktúra országos kiépítésén. A nyugatit követő keleti nyitás eredményeképpen Magyarországon a tavaly létrejött új munkahelyek 38 százalékát kínai, koreai és japán beruházások teremtették meg, a gigantikus erejű Bank of China pedig Budapestet választotta regionális központjának.

Ma a kormányzat már azon dolgozik, hogy az elkerülhetetlennek látszó európai lassulás ellenére a hazai fejlődés töretlenül folytatódjon. Nem véletlen ezért, hogy a miniszterelnök bejelentette, úgy látja, ma már van annyi erő a magyar gazdaságban, hogy a háromgyermekes édesanyák is egész életre szóló személyijövedelemadó-mentességet élvezzenek. A gazdasági fejlődés ugyanis nem öncélú dolog, nem azért van rá szükség, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek, és nem is önmagáért a versenyért, hanem éppen fordítva.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen. A lengyellászlóiértelembenvett gazdaságpolitikánk egyenesen katasztrófa. Hovatovább átmenetijavulás, aminek tuggyukmileszavége.

Azért velem tehetnél kivételt régi barátságunk okán. Nyilván szakmabeli vagy, magyarázd már el, mi a fő gond a 2010-ig tartó csőd csodaszámba vehető megoldásával? És ha összeveted a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai gazdaságpolitikát az Orbánéval, abból mi a tanulság?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés