Emberéletekbe kerül, ha Budapestet kivéreztetik

2020. január 17. 17:29

Dorosz Dávid
Népszava
A fővárosban továbbra is pocsék a levegő. Interjú.

„Budapesten egyre rosszabb a helyzet, az ember sokszor az orráig sem lát, a levegő minősége – főként a belső kerületekben és a főutak mentén – katasztrofális. Erre kell számítani hosszú távon?

Most valóban elhúzódóan rossz a helyzet, amit több tényező is befolyásol. Az időjárás nem kedvez, szinte alig van szél. A téli időszakban ráadásul a szilárd tüzelőanyagok égetése felel az összes légszennyezés egyharmadáért. A másik kétharmadot az ipari létesítmények és a közlekedés adják. Érdekes tény, hogy az autógumik kopása is növeli a szálló por (PM 10) mennyiségét. Elmondható ugyanakkor, hogy a főváros levegőminőségét nem lehet önmagában mérni: fontos az agglomeráció hatása, és sokszor külföldi eredetű szennyező anyagok is kimutathatók a levegőben.

Előreláthatólag meddig tart a jelenlegi helyzet?

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát egészen addig érvényben tartjuk, ameddig nem tapasztalunk tartós javulást. Ezzel is szeretnénk kifejezni az új városvezetésnek azt az álláspontját, hogy a levegőszennyezés valódi probléma. Ezért kommunikáltuk már akkor a szennyezés szintjét, amikor az átlépte a WHO által ajánlott határértéket, de még nem érte el a magyarországi tájékoztatási küszöböt. Úgy gondoljuk, felelős városvezetőként legalább kommunikációs szinten lépni kell.

Ez azt jelenti, hogy nincs valódi mozgástere a főváros vezetésének ebben a kérdésben?

A jelenlegi jogszabályi környezet kifejezetten korlátozza a főváros vezetését annak megítélésében, hogy mikor lehet különféle intézkedéseket életbe léptetni. Ha a jogszabályi környezet nem változik, akkor ez ügyben nem sokat tehetünk.

Erre vonatkozik a főpolgármester választási programjának az a pontja, hogy »Elvégezzük a szmogriadós szabályozás régóta szükséges reformját a hatáskörökkel, a határértékekkel és a szmogos helyzetekben hozható intézkedésekkel kapcsolatban egyaránt«?

Így van. Előkészületben van több erre irányuló javaslatcsomagunk, jelenleg ezek szakmai és politikai egyeztetése zajlik. Levegőtisztasági programunk középpontjában az energiahatékonyság és fűtés korszerűsítés áll. Éppen ebben a kérdésben alakult ki vita a főváros és a kormány között, mert mi másképp képzeljük a következő uniós ciklusban elkölthető pénzek felhasználását. Mi azt mondjuk, ahhoz, hogy jelentős változást tudjunk elérni a város levegőjének tisztaságában, forrásokra van szükség. Ezek nagyrészt uniós források. Ha a kormány elvágja ezt a lehetőséget tőlünk, akkor kivérezteti a várost, ami budapestiek életébe fog kerülni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a gyereket nagyon nem szeretem. Talán azért, mert utálom.

Nem értem a problémát. Karácsonyék miért nem tudnak annyi pénzből kijönni, amennyiből Tarlós kijött. És mit jelent a kivéreztetés? Egyelőre csak arról hallunk, hogy mit nem akarnak megvalósítani, mit utasítanak el.

Felőlem véreztesse. Nem vagyok budapesti, nem érdekel.

Úristen, mekkora degenerált.

Ja, közben Budapestnek épp egy szabolocsi főpolgármestere van, aki a volt kerületében is térképpel tájékozódik.

"Emberéletekbe kerül, ha Budapestet kivéreztetik
2020. január 17. 17:29
DOROSZ DÁVID
Népszava"

Ami ennél is nagyobb veszély:
Mindenki Budapestjén akadozhat az ejakulációs készség,
és a G-pont is félrecsúszhat,...
...mi az, hogy emberéletek,
és a kivéreztetés, szemkilövetés, Rádió udvarán koncentrációs tábor, lovasroham civil polgárok ellen..., Bal-lib elvtársakat mindenki meg akarja ölni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés