Impeachment: megkezdődött a Trump elleni vádemelési eljárás a szenátusban

2020. január 16. 19:28
Nem valószínű, hogy a republikánus többségű szenátusban meglegyen a kétharmados szavazati arány az elnök elmozdítása mellett.

Megkezdődött a Donald Trump elnök elleni alkotmányos vádemelési (impeachment) eljárás az amerikai törvényhozás felsőházában csütörtökön.

A procedúra első lépéseként Adam Schiff, a képviselőház tagja felolvasta az elnök ellen felhozott két vádpontot. A következő lépésben John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke feleskette feladata elvégzésére a száz szenátort. A szenátusi bírósági eljáráson Roberts fog elnökölni. A szenátorok közösen, jobb kezüket felemelve tettek esküt arra, hogy „részrehajlás nélkül” tesznek igazságot.

Ez az Egyesült Államok történetében a harmadik ilyen eljárás. Az érdemi munka a tervek szerint jövő kedden, január 21-én kezdődik. Trumpot azzal vádolta meg a képviselőház demokrata többsége, hogy bűnös a hatalommal történt visszaélésben és a kongresszus munkája akadályozásában.

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke – aki az impeachment-menedzserek egyike – előző nap Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésére utalva azt hangoztatta: szerinte Trump „elárulta országunkat, amikor a hivatali hatalmát arra használta fel, hogy katonai segély visszatartásával nyomást gyakoroljon egy kormányra annak érdekében, hogy elősegítse az újraválasztását”.

Az impeachment-menedzserek azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház „ügyészeiként” tevékenykednek, és az amerikai elnök ellen még decemberben megszavazott két vádpontot előterjesztik a szenátusban.

A hírügynökségek szerint nem valószínű, hogy a republikánus többségű szenátusban meglegyen a megkövetelt kétharmados szavazati arány az elnök elmozdítása mellett.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy hűhó, semmiért.

Szó szerint: alakzatban menetelnek.
Beütöttem: Adam Schiff... Nem csalódtam..., a szupremáció családjába tartozik...
Schiff was born in Framingham, Massachusetts, the son of Edward and Sherrill Ann (Glovsky) Schiff.[1] He was raised in a Jewish family

Ez már tényleg..., hihetetlen
Jerrold Nadler
Nadler was born into a

Jewish family
in Brooklyn, the son of Miriam (née Schreiber) and Emanuel "Max" Nadler.
És akkor Schumerről még nem is beszéltünk...
Chuck Schumer
Schumer was born in Brooklyn, the son of Selma (née Rosen) and Abraham Schumer.[5] His father ran an exterminating business, and his mother was a homemaker.[6][7] He and his

family are Jewish,[8

Nagyon nagy baj lehet a háttérben, talán már beindult az USA felbomlása, legalábbis azé, amit mi ismerünk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés