Forgács István: Gyöngyöspata kapcsán sok bocsánatkérésre van szükség

2020. január 16. 18:52
A szakértő szerint Gyöngyöspata mostanra egy bélyeg lett.

Forgács István romaügyi szakértővel beszélgettek a hírTV Magyarország élőben című műsorában – írja a hirtv.hu.

„Itt szerintem nagyon sok mindenkinek kellene nagyon sok mindenkitől bocsánatot kérnie, ha az egész történetet, másfél évtizedet nézünk itt egyben. Én azt gondolom, hogy mindenféleképpen bocsánatot kell kérni nyilván a megfelelő személyeknek egyrészt azoktól a gyerekektől, akik egyébként a bírósági ítélet alapján valóban szegregálva voltak. Azután bocsánatot kellene kérni a települések mindazoktól, akik mondjuk másfél évtizede nyögik annak a terhét, hogy Gyöngyöspata gyakorlatilag mostanra egy bélyeg lett. A település pozitív megítélése nagyon sokat kopott és bocsánatot kellene kérni mondjuk azoktól a pedagógusoktól is, akik egyébként lehet, hogy évtizedeken keresztül sok mindent megpróbáltak azért, hogy ezen a településen életutak valamilyen irányba tartsanak, gyerekekből olyan emberek legyenek, akik el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, tudnak kezdeni valamit a saját életükkel. Tehát itt nagyon sok reláció függ össze egymással” – nyilatkozta a szakértő.

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kezdje a bocsánatkérést Gyurcsányi és Magyar Bálint. Minden szegregáció akkor kezdődött.

Hogyan lehet szerényen szegregálni, meg nem szerényen? Csak kérdezem. Ez egy jelentős részben cigány település. Ha képességek (iskolaérettség) alapján alakítasz ki két csoportot, jó eséllyel az alsóbb 50%-ba csak cigányok fognak kerülni, a másik osztály vegyes lesz. Ezentúl vagy ad hoc osztályokat alakítanak ki ügyelve az etnikai arányokra, ami mindenkinek szívás, vagy csak a magyar gyerekeket szívatják meg és a felüket bedobják a felzárkóztató osztályba.

A gyöngyöspatai iskola 90%-a cigány tanuló ma már. A nem cigany tanulókat a tarthatatlan helyzet miatt a szüleik Gyongyosre viszik iskolába.

"A Magyar Országgyűlés 2003-ban fogadta el az egyenlő bánásmód követelményeiről szóló törvényt az ország Európai Unióhoz történő csatlakozásának egyik feltételeként.+

Csakhogy ez a törvény nem tiltja a hátrányos, halmozottan hátrányos tanulók számára a kisegítő, felzárkóztató osztályok létrehozását. Korábban volt ilyen, de a balliberális kormányok megszüntették, holott az ilyen osztályok nem nevezhetők szegregált osztályoknak, mivel nem a származás az elkülönítés oka. A célja pedig a felzárkóztatás lenne.

Nem másfél évtizedet kellene nézni, hanem minimum 50 évet. Egyetlen népcsoport sem kapott annyi támogatást, mint a cigányság és mégsem történt meg a felzárkózás. Ebben az elsődleges felelősség a cigány szülőké és azé az ideológia felfogásé, amely jogilag prioritásként kezeli a hátrányos, halmozottan hátrányos személyek cselekményeit, beleértve a bűncselekményeket is.
Így a bocsánatkérés tőlük kellene, hogy származzon a többségi társadalom felé.

Forgács Istvánnak sok jó meglátása van, de most téved és másokat vádol. Ez pedig további problémáknak a melegágya.

2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

11. § (1) Nem jelenti az egyenlő bánásmód követelményének megsértését az a rendelkezés, amely egy kifejezetten megjelölt társadalmi csoport tárgyilagos értékelésen alapuló esélyegyenlőtlenségének felszámolására irányul,

Ennek figyelembevételével a Tanodák, korábban a kisegítő osztályok nem sértik az egyenlő bánásmód követelményét. Szerintem a bíróságnak az ítélet meghozatala eljött ezt is vizsgálni és figyelembe kellett volna venni, ahogy a Gyöngyöspatai iskola vezetésének is az érvelésében.

Kérdezem: A megítélt összegtől a diákok értelmesebbek, képzettebbek lesznek? Javul a hátrányos helyzetük?

Jav. eljött = előtt

A ciganyok is magyarok.

Letiltotta a Facebook a Hír TV videóját
Az oknyomozó műsor ezúttal Gyöngyöspatán forgatott, ahol a helyi romák arról beszéltek, hogy mire költenék az iskolai szegregáció miatt megítélt 100 millió forintos pénzösszeget.

Az Informátor felvétele már több mint félmillió emberhez jutott el a közösségi oldalon, amikor az alapelvekre hivatkozva letiltották.
https://magyarnemzet.hu/belfol..

Érdemes meghallgatni, megnézni a videót, amely bár rövid, de sok mindenre választ ad.

Horváth Aladár feljelenti OV-t:-)
Az a Horváth Aladár, aki 2002-2006-ig a ballib kormányok szociálpolitikai tanácsadója volt. Akkoriban miért hallgatott? A szegregáció 2004-ben kezdődött, mégis csendben elnézte.

Lehet-e ugyanazzal az eséllyel oktatni azt a gyereket, akit a szülei felelősséggel vállaltak, az édesanyja NEM dohányzott, drogozott a terhessége alatt, hanem megfelelően táplálkozott, a gyereket születése után ugyanezzel a felelősséggel gondozták, táplálták, nevelték azzal, a gyerekkel, aki NEM ilyen terhesség után, nem ilyen körülmények között jutott el az iskolai oktatásig, nem ilyen, normakövető felmenőkkel rendelkezik? Van-e valóban egyenlőség közöttünk, eredendően, vagy nagy eséllyel nagyon sok a különbség?

Jogegyenlőség VAN. Az élet döntő területeire kiterjedő nem nagyon. Ha a gyerekeknek jót akarunk, alapos iskolaérettségi vizsgálat után kellene a gyerekeket az I. általánosba fölvenni és az első hónap után különböző ütemű haladásra képes csoportokba osztani.

Kevés szó esik arról, h. milyenek is az iskolai WC-k és milyeneknek kellene lenniük. A WC-k NEM maguktól lesznek mocskosság miatt használhatatlanok.

A tanulás az egyetlen biztonságosan kivezető út a nyomorból, aki NEM kér belőle, mert még erre a munkára sem hajlandó, az nem mártír, hanem szerencsétlen, fegyelmezetlen hülye és az is marad. Amit Jancsi nem tanul meg, azt János már nemigen fogja.

Szerintem szükség van szegregációra, egy hónap alatt kiderül, ki hová kerülhet az első osztályosok közül és kell, h. átjárás legyen a csoportok között. Nem lehet a felelős szülők kezelhető, dolgozni hajlandó gyerekeinek esélyeit semmibe venni. A NEM odavaló gyerekek, sajnos, őket veszélyeztetik, nem a szegregáció veszélyezteti a normál ütemű haladásra NEM képes, nehezen kezelhető gyerekeket, hanem a saját viselkedésük és akkor még nem is esett szó egyes gyerekek gyorsabb nemi éréséről, és az ezzel kapcsolatos családilag elvárt viselkedési mintáiról. Lehet, h. a felső tagozatban erre is kellene figyelni.

Ez az ítélet Magyarország egyik állatorvosi lova. Minőségi, fizetett kiegészítő oktatásra lenne szüksége ezeknek a fiataloknak, ha már, nem "kárpótlásra". Nyilván sokan várjuk a Kúria ítéletét.

A magyar helyzet többé-kevésbé speciális. Józan ész és a valóság tudomásul vétele nélkül rendet csinálni lehetetlen. A jogvédőket ki kéne szanálni az eljárásból, tevékenységük az általuk felkarolt csoportra nézve is hátrányos távlati következményekkel jár.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. január 17. 9:05

"Szerintem szükség van szegregációra,"

Nincs szükség szegregációra. Amiről írsz az nem szegregáció. A szegregáció a származás, bőrszín, stb. elkülönítést jelent.

2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

11. § (1) Nem jelenti az egyenlő bánásmód követelményének megsértését az a rendelkezés, amely egy kifejezetten megjelölt társadalmi csoport tárgyilagos értékelésen alapuló esélyegyenlőtlenségének felszámolására irányul,

Válaszok:
Agnieszka | 2020. január 17. 10:01

Nyilván elkülönítés értelemben használtam. Kérem így értelmezni. Lehet a képességek, a viselkedés alapján is elkülöníteni. Valóban fölösleges az idegen szavak használata.

Ráadásul maga az élet a legnagyobb elkülönítő.

Egyébként mindegy, de köszönöm a felvilágosítást.

Bocsánatot kell kérniük a cigánygyerekeknek is!
Bocsánatot azért, mert tönkretették a "paraszt" gyerekek életét.
Bocsánatot, mert tönkretették a tanáraik életét.
Bocsánatot, mert tönkretették az iskolát.
Bocsánatot, mert tönkretették Gyöngyöspata hírnevét.

Mielőtt itt bármiféle pénzosztásra kerülne sor remélem, hogy nem kerül, írják már össze ezeknek a cigánygyerekeknek az iskolai hiányzásaik számát!

Aztán pedig hallgassák már meg az ott tanított pedagógusokat is, arról, hogy akartak-e tanulni ezek a gyerekek, vagy tönkre vágtak minden tanórát.
Arról is, hogyan beszéltek velük ezek a túlkoros cigánygyerekek.

Azt is meg kellene nézni, hogy Budapesten hány olyan cigánygyerek van, akik az ált. negyediket sem voltak képesek befejezni, de mivel túlkorosak voltak nem lehetett bent tartani a rendszerben.

Álságos, ahogyan Momentumos módra falaztok a Böszmének. Persze, a likából kikandikálva nehéz is lenne mást tenni.

A tények: (444.hu)
.... amiért a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket.

.....A 2004 és 2012 közötti időszakra, amikor az oktatás színvonalával kapcsolatban is megállapította a bíróság a diszkriminációt, 500 ezer forintos kártérítést kapnak félévenként a gyerekek. A 2012 és 2017 közötti időszakra pedig, amikor már csak a fizikai szegregáció tényét állapították meg, 300 ezer forintot ítéltek oda nekik.

Ezzel pont azt érek el a "jogvédők", hogy :

- az alfabetizált cigányok azért szavaznak a fideszre, mert pontosan tudják, hogy az ellenzék roma-imádata egy undormány, árja, álszent kamu, míg a fidesz valóban sikerrel integrálja a fiatal nemzedék felemelkedni képes és hajlandó részét,

- a lumpenréteg pedig dafke azért, mert ezt a szuper bizniszt kár lenne feladni. Azt még az iskolakerülő cigány is vágja, hogy ballib kormányzás alatt már nemigen csurran-cseppen ilyen koncepciós díszletper.

Ja igen: hol volt a TASZ meg a Helsinki 2004-2011 között?

Válaszok:
bispora | 2020. január 17. 14:55

Elmondom...
2006- Gyurcsányék szemkilövetős, behugyoztatós-veretős szadista fogvatartós embertelen ámokfutása. Nekem civil, ártatlan emberek megnyomorítása és jogfosztása potenciális emberjogi ügyek százait jelentette volna. És jelentette volna a TASZ-nak is ha az valóban civil szervezet lett volna. De tudjuk egy Soros NGO, egy sakálcsapat, ami beintésre vonyít csak. A beintés itt szószerint értendő- ők állítják a magyar bíróságokon küzdöttek azokért akit jogsérelem ért- a bibi az, hogy Grespik a halála előtt 2017-ben Strasbourgban még 173 esetet vitt. a TASZ legközelebb Strasbourgban akkor tünt fel, mikor a Fidesz megynyerte a 2010-es választásokat- ekkor szeptemberben már Strasbourgban vonyítottak jogsértést, mert egy borsodi cigány család picit hangosra és szilajra sikerült keresztelőjét hajnal ötkor a többedik felszólítást követően szétkergette a rendőrség.
Hát valahogyan így működik egy tipikus civil szervezet, ha azt a civilt Soros Györgynek hívják...

Hogy megy a kommentfaltörés szaki?

Már úgy érted hátráltatták a cigány osztálytársai- mert tegnap átvettük, hogy a két nagyapja, meg az anyja, meg kiskorában az öccse meg ő se nem cigány.
Gondolom most az jön, hogy a Mészáros hátráltatta- a tejtesód meg besírja hogy tussé, 10/10 etc...

Érdekes felvetés- jó lenne számbavenni: mennyibe kerül nekünk adófizetőknek egy átlagos cigány élete során? Milyen károk érnek minket az eszement bűnözési mutatóik miatt? Mennyi a vagyoni jellegű kár az elcigányosodott települések ingatlanárainak zuhanása miatt. És akkor még a valódi és vizuális környezetszennyezésről nem is beszéltünk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés