Az is Budapestről szól, amikor a vezetése a vidékért aggódik

2020. január 16. 9:34

Papp László
Facebook
Az új fővárosi vezetés már azon ügyeskedik, hogyan lehetne az ellentétek szításával lehúzni a vidéket.

„Miért van az, hogy amikor Budapest a balliberális politikai erők kezébe kerül, azonnal elkezdik kiélezni a főváros-vidék ellentétet? Az elmúlt évtizedben egységesen fejlődött az ország: Budapest is és a vidék is. A kormány az EU-irányelvei alapján úgy osztotta szét az erőforrásokat, hogy a kevésbé fejlett régiók, így az Észak-Alföld többet, a fejlettebbek kevesebbet kaptak. De ez így normális. Nem is volt az elmúlt években konfliktus a vidéki nagyvárosok és a főváros között. Ehhez képest az új fővárosi vezetés már azon ügyeskedik, hogyan lehetne az ellentétek szításával lehúzni a vidéket.

Budapest fejlettsége az EU-átlag fölött van, Kelet- és Észak-Magyarországé pedig minden kimutatás szerint alatta. Akkor talán azt nem kell indokolni, hogy a fejlesztési forrásokat ezeknek a különbségeknek a megszüntetésére kell fordítani. Senkit ne tévesszen meg a fővárosi vezetés vidéki Magyarországért való aggodalma. Ez is csak Budapestről szól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az "európai demokraták" általában hívei annak, hogy a források differenciáltan kerüljenek elosztásra. Vagyis a szegényebbek kapjanak többet. De ha megszerzik Budapestet, hirtelen tőrölmetszett kapitalistává válnak, és a megtermelt javak alapján óhajtják szervezni a forráselosztást. Akkor hirtelen az lesz a fő rendezési logika...

"A kormány az EU-irányelvei alapján úgy osztotta szét az erőforrásokat, hogy a kevésbé fejlett régiók, így az Észak-Alföld többet, a fejlettebbek kevesebbet kaptak."

Valóban így lenne helyes és az EU irányelvei a következő ciklus költségvetési időszakra ezt is tartalmazza.
Eddig azonban a valóságban az történt, hogy a beruházási-fejlesztési források 50 %-át a főváros kapta és a maradék került vidékre.
Ha ezt egy főre vetítjük akkor a fővárosra kétszer annyi jutott, mint vidékre. Némi javulás csak 2010 után következet be a vidék számára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés