Apasági szabadságra megy egy japán miniszter

2020. január 15. 13:07
A szigetországban népszerű tárcavezető nehéz döntésen van túl.

Koidzumi Sindzsiro szerdán jelentette be, hogy első gyermeke születése után, ami január végére várható, szabadságra megy, hogy példát mutasson a dolgozó japán apáknak. Az elöregedő japán társadalom régóta küzd azzal, hogy kevés gyermek születik. A kormány az utóbbi időben megpróbálja népszerűsíteni az apasági szabadságot a dolgozó apák körében. Decemberben a kabinet bejelentette, hogy lehetővé teszi a férfi közalkalmazottak számára, hogy több mint egy hónapos apasági szabadságot vegyenek ki.

Koidzumi szerdán közölte, hogy három hónap alatt két hetet vesz majd ki úgy, hogy szabadsága ne hátráltassa a kormányban és a parlamentben vállalt feladatait. A miniszter elismerte, hogy számára sem volt könnyű a döntés, de hangsúlyozta, hogy „hacsak nem változtatunk a légkörön, a kormány alkalmazottai várhatóan nem élnek majd az apasági szabadsággal”.

Japánban viszonylag nagyvonalú szabadságolási rendszer kedvez a szülőknek. A nők és férfiak is akár 12 hónapnyi részben fizetett szabadságot vehetnek ki. A változások azonban lassan zajlanak, a munkahelyükön leterhelt férfiak közül csak kevesen élnek az apasági szabadsággal. Sokan tartanak attól, hogy ez károsan hat majd a karrierjükre. Azokat pedig, akik mégis szabadságot kérnek, a főnökük és kollégáik is figyelmeztetik erre.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés