A kuruzslásnak, telejóslásnak a tévében sincs helye!

2020. január 15. 12:44

KDNP
MTI-OS
Egyértelmű, hogy az ilyen műsorok saját magukon túl nem szolgálják senkinek az érdekeit.

„A telejósdák nyilvánvaló megtévesztésen, átverésen alapulnak, céljuk, hogy becsapják az embereket és így sajtoljanak ki belőlük minél több pénzt. Ugyanúgy működnek, mint a termékbemutatók: csalással rászednek embereket a vásárlásra, miközben amit ígérnek, valójában nem is létezik.

Egyértelmű, hogy a telejósdák saját magukon túl nem szolgálják senkinek az érdekeit. Tegyük fel a kérdést: ha valaki valóban a jövőbe látna vagy gyógyítani tudna, ezt a képességét a televízión, illetve sms-n keresztül árulná? Nekik nem az emberek jólléte, hanem a minél magasabb percdíj és a profit megszerzése a lényeg. A KDNP azonban minden eszközt megragad, hogy megvédje a magyarokat a csalóktól.

Az ilyen műsorok és szolgáltatások több ponton is fogyasztóvédelmi kérdéseket vetnek fel és beleütköznek a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény egyes rendelkezéseibe. Se adatvédelmi szempontból nem felelnek meg, sem a kiválasztási metódusuk nem átlátható, sem a saját maguk által a műsorban tett vállalásaikat, ígéreteiket nem tartják be.

Ennek kapcsán számos állampolgári panasz érkezett már, amelyek mind nagyon hasonló, de annál inkább elfogadhatatlan és méltatlan esetekről számolnak be: egyes műsorok csodaolajokat reklámoznak, amelyeknek aztán nincs is jótékony egészségügyi hatásuk; mások nyereményeket ígérnek, amelynél végül kiderül, hogy nyeremény ugyan nincs, cserébe azonban ott marad a fogyasztó egy rendkívül magas telefonszámlával; megint más műsorok szorongást, pánikot keltő kijelentéseket fogalmaznak meg: bokaszalag-szakadást szenved november 12-e után; lehet, hogy találnak Önben csomót; 30 év családi szerencsétlenség jöhet, ha nem telefonál.

Éppen ezért egy évvel ezelőtt nyújtottuk be a fogyasztóvédelmi szervekhez azt a panaszt, amely kérte a hatóságot, hogy vizsgálja ki a telejósda-szolgáltatások működését, az ügyet jelenleg a Gazdasági és Versenyhivatal vizsgálja. A KDNP mindig is kiemelt figyelmet fordított az élethelyzetüknél fogva fokozott veszélynek kitett fogyasztók védelmére. Példaként említhetjük a nemrég a jogsértő termékbemutatók elleni fellépést, vagy éppen az áldoktorok, kuruzslók ellen tavaly év végén bevezetett szigorúbb jogszabályokat, melyek mind az állampolgárok védelmét, megtévesztésük megszüntetését, és tiszta helyzetek megteremtését tűzték ki célul.”

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lölőt és a többi strómant máglyára!
(Részlet a KDNP programmjából)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés