Róháni különbíróság létrehozását szorgalmazza

2020. január 14. 11:11
Egy másik teheráni bejelentés szerint több embert őrizetbe vettek a lelövés miatt.

Magas rangú bírókból és szakértőkből álló különbíróság létrehozását szorgalmazta Haszan Róháni iráni elnök a Teherán közelében lelőtt ukrán repülőgép ügyének kivizsgálására kedden. Televíziós beszédében Róháni aláhúzta, hogy nem szokványos esetről van szó, és az egész világ figyelemmel fogja követni a bíróság munkáját. Az iráni vezető „fájdalmas és megbocsáthatatlan hibának” nevezte az incidenst, és megígérte: kormánya minden eszközzel azon lesz, hogy felgöngyölítse az ügyet.

„Nem csak egy embert terhel a felelősség” – mondta, aláhúzva, hogy a vétkeseket meg kell büntetni. Róháni a katasztrófa őszinte kezeléséért emelt szót, és szerinte a kormány beismerő vallomása az első helyes lépés ezen az úton.

Eközben Golamhosszein Eszmáili iráni igazságügyi szóvivő elmondta, hogy kiterjedt nyomozást folytatnak, és több embert őrizetbe vettek az ügyben.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén 176 ember tartózkodott, valamennyien meghaltak. A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát – Teherán állítása szerint – tévedésből. A katasztrófa nagy nemzetközi felzúdulást keltett, és tüntetők ezrei vonultak utcára Iránban az elmúlt napokban. Trudeau kanadai kormányfő közvetve az Egyesült Államokat is okolta állampolgárai halála miatt.

Az incidenst megelőzően Irán Irakban található amerikai célpontokat támadott, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok likvidálta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Orosz szakértők szerint az amerikai katonaság szándékosan módosította az ukrán Boeing 737 repülésére vonatkozó információkat, így valódi célpontjává vált az iráni légvédelmi rendszerek számára."

a meggyilkolt tüntetőkkel kellene inkább foglalkoznia a bizottságnak.

Trump twitterei a legnépszerűbb Iránban, a perzsákat sem lehet örökké becsapni. Miközben a demokraták védik a tömeggyilkos iszlamista rendszert, addig egyre több perzsa ismeri fel, hogy hazudtak nekik éjjel-nappal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés