Magyar Nemzet: Megjelent a madárinfluenza Magyarországon

2020. január 14. 8:38
A napilap szerint a madarakra gyilkos kórt egy Komárom-Esztergom megyei pulykatelepen azonosították a laborvizsgálatok. A betegség legutóbb 2016-ban volt jelen Magyarországon, néhány hónap alatt óriási pusztítást hagyott maga mögött – emlékeztet a tragikus következményekre a napilap keddi száma.

Bekövetkezett az, amitől az elmúlt hetekben leginkább tartottak a hazai baromfitartók: itthon is megjelent a madárinfluenza-vírus. A Nébih hétfői tegnapi közleménye szerint hatóság szakemberei egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban mutatták ki a vírus jelenlétét – közölte a napilap.

Mint írják, a betegségre utaló első jel az volt, hogy az állományban több állat is elpusztult, és a madárinfluenzára jellemző egyéb tünetek is megmutatkoztak a szárnyasokon. A laboratóriumi vizsgálatok végül vasárnap este erősítették meg a gyanút. Az érintett telepen azonnal elrendelték a szárnyasok leölését, ez 53 ezernél több állat kényszervágását jelentette. Következő lépésben az országos főállatorvos pedig az ország teljes területén betiltotta a baromfik szabadon tartását.

Az elpusztult állatok után – mint ahogy korábban is – a gazdaság állami kártalanításra számíthat. A szakemberek a gazdaság körüli három kilométer sugarú védőkörzetben és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek.

A napilap ismertetése szerint a kór múlt év végén Nagy-Britanniá­ban ütötte fel a fejét, ezt követően Lengyelországból érkezett jelentés a fertőzésről, majd a napokban egy szlovák telepen is igazolták a vírus jelenlétét. Mint írják, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) már korábban arra figyelmeztette a hazai gazdaságokat, hogy igyekezzenek betartani a járványvédelmi előírásokat és gondoskodjanak arról, hogy állataik ne érintkezhessenek vadon élő szárnyasokkal, amelyek a vírus terjesztéséért tehetők felelőssé.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában