Bocsánatot kért a japán kormányfőhelyettes, mert etnikai egységről beszélt

2020. január 14. 7:11
„Ha olyan megjegyzést tettem, amely félreérthető, akkor jobban oda kell figyelnem, és ki kell igazítanom, amit mondtam” – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján a politikus.

Bocsánatot kért kedden Aszo Taro japán kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter, mert előző nap arról beszélt, hogy Japán 2000 éve nyelvileg és etnikailag egységes, amivel bírálói szerint semmibe vette az országban élő nemzeti kisebbségeket, például az ország északi részén élő ainukat.

„Ha olyan megjegyzést tettem, amely félreérthető, akkor jobban oda kell figyelnem, és ki kell igazítanom, amit mondtam” – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján a politikus.

Aszo egy nappal korábban egy fukuokai rendezvényen azt mondta, hogy egyetlen ország sincs, csak Japán, amely 2000 évig fennállt egyetlen nyelvvel, egyetlen közös etnikai csoportként, egyetlen dinasztiával. Kedden ezt úgy magyarázta, hogy arra gondolt, hogy Japánt ilyen sokáig fennállt, de nem kellett népvándorlással vagy idegen megszállással szembenéznie ennyi idő alatt.

Az ainuk őshonos nemzeti kisebbség Japánban; az ország északi részén, Hokkaido szigetén élnek, valamint régebben az ország északi részéhez tartozó Kuril-szigeteken és az Oroszországhoz tartozó Kamcsatkán is megtalálhatók voltak. A kormányzat tavaly májusban törvényt fogadtatott el a parlamentben, amely kiemelten védi az ainu kultúrát. Aszo kedden ezzel kapcsolatban közölte, hogy hétfői kijelentésével esze ágában sincs semmibe venni a kormány hivatalos álláspontját.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Japán írigylésre méltó hely, különösen európából szemlélve. A hazai nagytőkéseken alapuló ország miközben döntő részben állja az ENSZ migrációs hivatalának költségeit, évente olyan 15-20 darab menekültet fogad be a 20-30 ezer kopogtatóból. És valóban etnikailag homogén- ha az ainuktól eltekintünk akkor majd 99%-ban etnikailag homogén. És hogy a nyugati őslakosokat idegesítsem, a japánok a legnagyobb idegen etnikai csoportról a 0,6%-nyi koreairól azt tartják, hogy lusták és buták. No most hasonlítsuk már ezt a problémát az Európába becsámpázó agresszív muszlim milliókhoz, vagy a soha nem integrálódó feketeafrikaiakhoz...

Különben jó fej ez a Taro. Tavalyelőtt azzal borzolta a kedélyeket, hogy amikor egyik beosztottját, Junichi Fukuda-t szexuálisan zaklatással vádolta a vele riportot készítő újságírónő, azt találta mondani, amíg nincs feljelentés ügy senincsen, amúgy pedig azt javasolja a lapoknak, ha ez nekik probléma, akkor a pénzügyminisztériumba férfi újságírókat küldjenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés