Óvszert és felvilágosítást a cigánytelepekre, azonnal!

2019. szeptember 19.

Forgács István
Bárki, aki eddig megpróbált a cigányokról és a fogamzásgátlásról vitát nyitni, darázsfészekbe nyúlt. Ezen muszáj változtatni, és ki kell végre mondani: oktatás, felvilágosítás és nagyon sok óvszer kell a cigánytelepekre.
FORGÁCS ISTVÁN
1976-ban született, romaügyi szakértő, az Államigazgatási Főiskolán végzett, majd tanult a CEU-n és a New York-i Columbia Egyetemen. Tanácsadóként, szakértőként és trénerként települési és megyei önkormányzatok, minisztériumok, hazai és nemzetközi nagyvállalatok munkáját segíti, stratégiákat készít és valósít meg, szakmai módszertanokat dolgoz ki. Rendszeresen publikál, próbálja a közvélekedést formálni.

Egy apró történettel kezdeném. A helyszín egy javarészt cigányok lakta falu valahol a Tisza középvidékén, ahova a munkám vitt el. De szinte bármelyik település bármelyik cigány közösségében lehetnénk most. Kissé bágyadt, leginkább unott tekintetek próbálnak egy-egy pillanatra megragadni rajtam egy olyan kora délelőtti tréningen, amelyen helyi fiatalokkal szeretnék majd arról beszélni, hogyan kellene értelmet, célokat találniuk az életben. Többségük a húszas évei elején jár, de mostanra szinte mindannyian elvesztették a legegyszerűbb vízióikat, terveiket is. „Mennyibe kerül egy csomag óvszer?” – kérdezem tőlük. Finom derültség fut át a termen, aztán valaki végül megszólal: „Hát, biztos drágább, mint a herbál.” „Miért, mennyibe kerül a herbál?” – faggatózom tovább. „Azt én nem tudom, sosem próbáltam, de hallottam, hogy a drog olcsó, a gumi óvszer meg drága.” Hangos nevetés a teremben. Leginkább azért, mert mindenki tudja, ötszáz forintért milyen tudatmódosítókat lehet venni, és a kérdésemre válaszoló fiú is biztosan próbálta már. Sőt. Később kiderül, mindenét eladná, hogy a pénzből olcsó drogot vehessen. A kapcsolata megromlott a családjával, és több barátja, ismerőse teljesen leépült mostanra.

Az olvasó talán tudja, mennyibe kerül egy csomag óvszer. Ha nem, akkor bármikor kiderítheti, segít az internet, vagy éppen vásárláskor odapillant a pénztár előtt valamelyik polcra. Ha tudatos, akkor vásárolja és használja is a megfelelő módon, bár ez nyilván kellően szemérmes téma ahhoz, hogy mindenki saját maga foglalkozzon vele – legalábbis a társadalom jól szocializált, általában többségi részében. Azzal viszont nem igazán törődünk, hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez azok, akik nem a hagyományos sztenderdek mentén élik az életüket. Ha egymás mellé teszem a két szót, cigányok és fogamzásgátlás, az egészen zsigeri reakciókat és radikális véleményeket szül. Cigányok és tudatos gyermekvállalás – így már cizelláltabbnak tűnik a témafelvetés, miközben ugyanarról a dologról beszélünk még mindig, de így egy kicsit közelebb vagyunk a politikai korrektséghez. Cigányok és családtervezés, biztonságos és tudatos szexualitás. Az idealisták számára talán ezek lennének a leginkább megfelelő hívószavak ahhoz, hogy elfogadják az „invitálást” arra, beszéljünk végre egy olyan kérdéskörről, amely a hazai cigány közösségek társadalmi felzárkózásának egyik legfontosabb pillére kellene hogy legyen.

Fotó: Földházi Árpád

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés