Az egyházszakadás szelleme kiszabadult a palackból

2020. január 13. 22:20
Egy határt Benedek az elmúlt majdnem hét évben mindig tiszteletben tartott.

„Benedek lemondásával egy veszély mindenképpen valószínűtlennek tűnt: egy ellenpápáé. Benedek azt ígérte, hogy a vatikáni kertekben imádságos életet folytat majd. De ez nem akadályozta meg abban, hogy a bevált stílusban továbbra is hírt adjon az életéről, így formálva jogot a közel sem töretlen életrajzának értelmezésére. És minél tovább tartott élete alkonya, annál gyakrabban igyekezett aktuális kérdésekben szót kérni – mint a tavalyi évben, amikor azt tudatta a világgal, hogy az egyház szexuális természetű problémáinak gyökerei az 1968-as évben keresendők. [...]

Mert egy határt Benedek az elmúlt majdnem hét évben mindig tiszteletben tartott. Amennyire szerették volna utódja helyén látni azok az erők, akik kárt akarnak okozni Ferenc pápának, annyira ódzkodott ő ettől a lépéstől. Jó oka volt rá: egy olyan egyházban, ahol egyesek az egy pápa, mások pedig egy másik – egykori – pápa mögött sorakoznak fel, nem teljesülne az osztatlan pápaság, és olyan erők is ébrednének, amik egyházszakadáshoz vezethetnek. 

Ezt a határt most átlépte Benedek. A papság és a szexuális önmegtartóztatás elválaszthatatlanságáról tett kijelentései nyíltan hátbatámadják Ferencet. Az egyházszakadás szelleme kiszabadult a palackból. Az önmegsemmisítés állapota, ami Benedek »pápa emeritusszá« válása óta napirenden volt, hét év után beállóban van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A FAZ szerzője szamárságot ír: nincs "hátbatámadás", nincs "egyházszakadás" a horizonton, nincs semmiféle "közel sem töretlen életrajz". Egyszerűen van egy nívós-gondolatébresztő Benedek pápa írás.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. január 14. 14:16

Biivisz elgondolkodtató: tényleg akkora katasztrófa lenne egy egyházszakadás?
Ami persze soha nem következik be, és Benedek szentatyánk sem azért szólt.
Számomra pl. Benedek a római pápa, ha úgy tetszik ez egyházszakadás, legalábbis egy hívőnél.
Ám a világ nem dől össze.
Az Egyház: Krisztus teste és a pápa, bár igen jelentős tag, nem számottevő.
Pál Ef 1:20-–23: Isten "20Nagyszerű erejét Krisztusban mutatta meg, amikor a halálból feltámasztotta, s a mennyben jobbjára ültette, 21minden fejedelemségnek, hatalomnak, erőnek és uralomnak, s minden néven nevezhető méltóságnak fölé emelte, nemcsak ezen a világon, hanem az eljövendőben is. 22Mindent lába alá vetett, őt magát meg mindenek fölött az egész Egyház fejévé tette: 23ez az ő teste és a teljessége annak, aki mindenben mindent teljessé tesz."
"Pál dicséri Istent Krisztus feltámadásáért és felmagasztaltatásáért, valamint fohászkodik azért, hogy a hívők megérthessék: Krisztus halál feletti diadala és felmagasztaltatása kétszeres, az egész világegyetemet érintő jelentőséggel bír."
"Isten tette Krisztust „mindeneknek fölötte az anyaszentegyháznak fejévé, mely az Ő teste" (Ef 1:22–23)."
És azon vitatkozunk, megszólalhat-e Benedek pápa?
Nevetséges.

Válaszok:
péterx | 2020. január 14. 15:36

Igazad van. Ezért írtam én is - más szavakkal, hogy a FAZ cikke kvázi ágyúval lő verébre, mert Benedek pápa könyve az egyházon belül természetes dialógus része.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. január 14. 15:43
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés