A tőke terrorja

2020. január 13. 9:16

Puzsér Róbert
Hírklikk
A nyugati civilizáció legfőbb hazugsága az, hogy az általa működtetett gazdasági rendszer fenntartható és igazságos.

„Köztudott, hogy a történelmet a győztesek írják. Az, hogy ki a terrorista, és ki a szabadságharcos, ki a megszálló, és ki a felszabadító, mindig csak a harc végén dől el.

George Orwell óta azt is tudjuk, hogy amint a történelemkönyvet a győztes fél, úgy a valóságot a hatalom mondja tollba. Diktatúrában egy hazug narratíva írja le a létezést, médiademokráciában kettő. Diktatúrában a hazugság monopólium, médiademokráciában verseny tárgya.

A valóság persze azért valóság, mert előbb-utóbb bekopogtat. A nyugati civilizáció legfőbb hazugsága az, hogy az általa működtetett gazdasági rendszer fenntartható és igazságos, holott lakhatatlanná teszi a bolygót, a nyomornegyedeket pedig ahelyett, hogy felszámolná, mindössze kiszervezi a harmadik világba.

A cégek demokráciája bármilyen kihíváshoz magas színvonalon alkalmazkodik: hoznak pár marketingest, akik pártjaikat és termékeiket a zöld legvonzóbb árnyalatára festik – s akinek ez nem elég, azt terroristává nyilvánítják. Legutóbb a brit hatóságok tették ezt Londonban az Extinction Rebellionnal. Bolygót mérgezni, politikusokat felvásárolni, adót csalni kapitalizmus – ennek ellenállni terrorizmus. A jövő tankönyveit azoknak kell írniuk, akik a neoliberalizmust tekintik terrornak, és nem azoknak, akik az állampolgárok helyett részvénytársaságok érdekeit szolgálják.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A klímavédők, a zöldnek tűnők pont ugyanezt a receptet alkalmazzák, Robi: hoznak pár marketingest, akik pártjaikat és termékeiket a zöld legvonzóbb árnyalatára festik – s akinek ez nem elég, azt terroristává nyilvánítják.

Mondhatja igazságosnak, mert egyelőre tudja érvényesíteni az érdekeit.
Az igazság is kinyilatkoztatás.

A nyugati civilizáció máris fenntarthatóbbá bizonyult mint a marxista (keleti).
Az igazságról pedig az ember-ember közötti verseny dönt, ahol a lemaradókat a nyugati civilizáció szociális rendszere segíti.

Ez a liberális kapitalizmus. Mi lehetne helyette? csak nem szocializmus??????????????????

Jó, hogy említed.
A Kádár-korszak iskolájában azt tanították, hogy ha egypárt rendszer szocialista gazdaságpolitikával párosul, az kommunizmus. Ha viszont az egypárt rendszer kapitalista gazdaságpolitikával párosul, az fasizmus (nemzeti szocializmus).
Szóval akkor Kína mi is?

Ócska kis pöfögő vagy, Puzsár, hatásvadász, üres cikkeken kívül nem tudsz mást írni. Sok sikert, b meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés