Putyin és Merkel támogatja az iráni atomalkuról megkötött nemzetközi megállapodás fenntartását

2020. január 11. 18:26
A német kancellár szerint az Északi Áramlat-2 gázvezeték építését be kell fejezni, mert azzal Németország és más európai országok is nyernek.

Támogatásáról biztosította a líbiai rendezésről német kezdeményezésre Berlinben tartandó nemzetközi konferenciát Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral szombaton a Kremlben folytatott megbeszélése után a két vezető közös sajtóérkezletén.

Merkel kifejezte reményét, hogy a líbiai rendezést célzó orosz-török erőfeszítések eredményhez vezetnek. Putyin közölte, hogy német tárgyalópartnerével együtt támogatja az iráni atomalkuról megkötött nemzetközi megállapodás fenntartását. Az ukrajnai válság megoldásával kapcsolatban hangsúlyozta a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtásának fontosságát.

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték építését be kell fejezni,

azzal Németország és más európai országok is nyerni fognak – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen megtartott szombati moszkvai sajtóértekezletén. Hangsúlyozta, hogy mindenki érdekelt a gázellátás diverzifikálásában, és az Északi Áramlat-2 kereskedelmi projekt, amelynek befejezését Németország az amerikai szankciók ellenére is támogatja.

Putyin azt mondta, hogy a gázvezetéket Oroszország képes egyedül is befejezni. Elismerte, hogy az építkezésben részt vevő cégek ellen bevezetett amerikai büntetőintézkedések miatt a megvalósítás késedelmet szenved, de a vezetéket még idén vagy a jövő év első negyedében üzembe fogják helyezni.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai isztambuli találkozója után egy fenntartható tűzszünet vasárnapi életbe léptetésére szólított fel minden harcoló felet Líbiában. Az orosz államfő a Merkellel tartott moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, arra számít, hogy

a líbiai konfliktusban szemben álló felek hallgatni fognak Moszkvára és Ankarára,

és január 12-én éjféltől fegyvernyugvást hirdetnek.

Arra a német sajtó által feltett kérdésre válaszolva, hogy hány orosz zsoldos harcol Líbiában a „Wagner csoport” kötelékében, Putyin kijelentette, hogy ha vannak is orosz állampolgárok az észak-afrikai országban, azok nem képviselik az orosz államot, és nem kapnak tőle fizetést. Egyúttal aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szíriai Idlíb tartományból nagyszámú zsoldost dobtak át Líbiába, ami súlyosbítja az ottani helyzetet.

Putyin közölte, hogy német tárgyalópartnerével együtt támogatja az iráni atomalkuról megkötött nemzetközi megállapodás, a közös átfogó cselekvési fenntartását. Merkel hangsúlyozta, hogy

Irán nem juthat atomfegyver birtokába,

ezért Berlin minden diplomáciai eszközt fel fog használni a megállapodás megőrzése érdekében, még ha az "nem is ideális". A kancellár fontos lépésnek nevezte, hogy Teherán elismerte az ukrán utasszállító repülőgép lelövését.

Putyin kifejezte reményét, hogy a Közel-Keleten nem kezdődik nagyszabású katonai konfliktus, amely szerinte az egész világot érintő katasztrófához, egyebek mellett menekültáradathoz vezethet. „Ez egyszerűen humanitárius katasztrófa, vallásközi katasztrófa, gazdasági katasztrófa lesz. Mert a világgazdaság és a világenergetika lerombolásához vagy óriási mértékű károsodásához vezethet” – figyelmeztetett az orosz elnök.

Az ukrajnai válság megoldásával kapcsolatban Putyin hangsúlyozta: egyetértés van a felek között abban, hogy a minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk, és azokat maradéktalanul végre kell hajtani. Szíriával kapcsolatban a két vezető egyetértett abban, hogy az ottani válság kizárólag politikai eszközökkel, az ENSZ BT 2254-es határozata alapján rendezhető. Putyin hangsúlyozta a nemzetközi összefogást az arab ország infrastruktúrájának helyreállítása érdekében. Szavai szerint Szíriát támogatni csakis a damaszkuszi kormány beleegyezésével, előzetes feltételek megszabása nélkül lehet.
 

(MTI)

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is várom a magyar ballib Merkel gyalázását, pincsi kutyazasat. Valamiért késnek a megszólalással:-))))))

Egyszer talán hagyjuk majd a mosott ruhát, a politikát is másra.....A Cell Reports publikációja szerint kutatók - Mount Desert Island Biological Laboratory, a Buch Institute for Reserach on Aging és a Nankingi Egyetem a C. elegans férgen végzett kutatásaik alapján felfedezték a hússzú élet titkát jelentő receptorokat.

Ezek az úgynevezett hosszú élet kapcsolók, s érdekességük, hogy ezek a féregben lévő receptorok az emberi szervezetben is megtalálhatóak. Aktiválásukkal 130-500 százalékkal növelhető az élet, egyenlőre a féregé. Tény, hogy még nem folynak ezzel kapcsolatos humán kísérletek, de a felfedezésben ez is benne van.

Hölgyeim és Uraim, lehet, hogy több száz év múlva is itt fogunk vitatkozni? Akkor ki lesz a miniszterelnök, s milyen pártok lesznek?

Válaszok:
kalotaszeg | 2020. január 12. 2:26

New York Times: Merkel is Putyin trójai falova az EU-ban

Válaszok:
Türelem | 2020. január 11. 22:03

Orosz címlapok: "Merkel: "Putyinnal, USA ellen."Macron azt hitte, hogy Merkel már fogatlan oroszlán, a franciát átveszik Európa irányítását, hát nem úgy tűnik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés