Tárgyalt a francia kormány a szakszervezetekkel

2020. január 8. 11:34
Megegyezés nincs, folytatódik a sztrájk.

A munkáltatói szervezetekkel, a szakszervezetekkel és több tárca vezetőjével egyeztetett Edouard Philippe, francia miniszterelnök – számolt be az eseményről a Euronews magyar oldala francia híradások alapján.

Ezen megállapodás nem született, igaz, nem is tervezték: a francia kormányfő szerint „több találkozót tervezünk még, hogy beszéljünk a felmerülő nehézségekről, a szakaszos nyugdíjazásról, az idősek foglalkoztatásáról”, hogy „figyelembe vehessünk minden javaslatot, ami elősegítheti az egyetemes nyugdíjrendszer kidolgozását”.

Ismeretes, a franciaországi tiltakozás azért robbant ki, mert a kormány a jelenlegi 62-ről 64-re emelné a teljes jogosultságra vonatkozó nyugdíjkorhatárt 2025-től, és ezt még a leginkább reformpárti, egyben a legnagyobb szakszervezet, a CFDT is kifogásolja.

Egy másik szakszervezet, a CGT-t képviselő Catherine Perret a Euronews értesülései szerint azt mondta, a miniszterelnök és a munkáltatói szervezetek is a társadalmi hozzájárulás fontosságát hangsúlyozták továbbra is. Ez szerinte gyakorlatilag azt jelenti, hogy tovább kell dolgozni, ugyanis 5 százalékos levonással büntetnék azokat, akik 64. életévük előtt mennének nyugdíjba.

Az egyeztetések pénteken folytatódnak, a szakszervezetek csütörtökre újabb országos tiltakozó napot hirdetettek.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés