A jogállamnak keményen és gyorsan kell reagálnia

2020. január 5. 11:19

Friedrich Merz
Welt am Sonntag
Teljes joggal ítéli el és üldözi a politika a szélsőjobboldali szcénát, de a baloldali erőszakszervezetekkel szemben részben még mindig túl elnéző.

„Ebben az úgynevezett »alternatív« városrészben rendszeresen történnek súlyos bűncselekmnények. Az utóbbi hónapokban gyakoriak voltak az ingatlanos cégek, építkezések, járművek és vasúti berendezések elleni gyújtogatásos támadások. Az erőszakos szélsőbaloldaliak számát, akikhez ezek a cselekmények köthetők, 250-re becsülik, sokan közülük Connewitzben is laknak. 

Berlinben és Hamburgban is vannak olyan házak, negyedek, ahol ennek a szcénának a szereplői élnek. A jó két évvel ezelőtti hamburgi G20-csúcs alatti utcai harcok képei bejárták az egész világot. Berlinben minden évben több száz autót gyújtanak fel, a tetteseket pedig elsősorban a Rigaer Straße-i balos szécánhoz lehet közni. Ott, csakúgy, mint a hamburgi Schanzenviertelben, a politika évek óta tolerálja, hogy jogszerűtlenül foglaljanak el házakat, ahol újra meg újra előkészítik a súlyos bűncselekményeket. A tettesek részben név szerint is ismertek. 

Teljes joggal ítéli el és üldözi a politika a szélsőjobboldali szcénát, de a baloldali erőszakszervezetekkel szemben részben még mindig túl elnéző. Vagy elképzelhető, hogy a jobbos épületfoglalók ugyanilyen megértésre számíthatnak a politika részéről? Vajon jobboldali épületfoglalásoknál is a lakásínség elleni vészmegoldásokról beszélnének egyes médiumok? 

Ha komolyan gondoljuk a jogállamiság védelmét a mindenfajta erőszakkal szemben, ha az államnak, és csak és kizárólag az államnak van erőszakmonopóliuma jog kikényszerítésére, akkor ezeknek a cselekményeknek, amikről néhány napja ismét hallani a médiában, nagyon súlyos következményeket kell maguk után vonniuk. És ha a baloldal egyik képviselője azt mondja a szász tartományi gyűlésben, hogy »egyenjogú társadalom csak rendőrség nélkül létezhet«, akkor az is világos, hogy a gyújtogatók nem csak szilveszterkor gyújtogattak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés