Rablókapitalizmus újratöltve

2020. január 3. 18:40

Puzsér Róbert
Hírklikk
A Szilícium-völgy a huszonegyedik századi kapitalizmust visszavezeti a tizenkilencedik századba.

„Aki azt hitte, hogy a robotika fejlődésének következménye a fizikai munkások terhelésének csökkenése lesz, az bizony tévedett. A világ talán legmagasabb színvonalon robotizált high-tech vállalata, az Amazon munkavállalói valójában nincsenek könnyebb helyzetben, mint a konkurens cégek raktárosai és árumozgatói – ellenkezőleg: munkájuk sokkal nehezebb.

A robotok nem könnyítettek a munkások terhein – a dolgozók lettek kénytelenek alkalmazkodni a gépek és az azokat üzemeltető tőkések diktálta extrém terheléshez és eszeveszett tempóhoz. Az eredmény: négyszer annyi üzemi baleset, mint az iparági átlag – leszázalékolt munkások, akik kapcsán a hatóságok mégis elnézőek: az Amazon túl nagy és túl befolyásos cég ahhoz, hogy az érdemi fellépést vele szemben megkockáztassák, a szakszervezet erőtlen – ha egyáltalán működhet –, a tulajdonosok haszna szemérmetlen, amelyből adózniuk se nagyon kell.

A recept az, ami mindig is volt: minimális fizetések, az emberi munkaerő kizsigerelése, az állam korrumpálása, tisztviselőinek felvásárlása, monopólium létrehozása, szakszervezetek ellehetetlenítése, minimális adózás és minimális szabályozás. Visszatért a manchesteri kapitalizmus, amely még kapitalizmusnak is hitvány, mert monopolizálja a piacot, és felszámolja a versenyt. A Szilícium-völgy a huszonegyedik századi kapitalizmust visszavezeti a tizenkilencedik századba.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Puzsér meg a robot.

Erről jut eszembe a vicc.

Az főszerkesztőt meglátogatja egy barátja, de csak egy nagyon szép robottitkárnő fogadja, aki géphangon közli:
- A fő-nököm betegál-lományban van, ha ó-hajtja, azért ki-szolgálom. Ha a jobb mel-lemet fogja meg, ká-vét, ha a balt, akkor te-át szolgá-lok fel.
A barátnak tetszik is a szép robotnő, kiváncsi is, és próbaképpen egyből a szoknyája alá nyúl, de ordítva kapja vissza a kezét.

- A lá-bam között van a ceruza-hegyező, egyéb-ként a fő-nököm is e-zért van betegál-lományban.

Válaszok:
hátakkor | 2020. január 3. 19:40

Hihetetlen h nem tudta megverni KariFerit..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés