A királyi botrányhősnőtől a klímaharcosig

II. évfolyam 1. szám | Meta - Feminens
2020. január 2.

Gacsályi Sára
Kilencvenegy év alatt a Time magazin mindössze hétszer ítélte oda nőknek a sokat tárgyalt és sokat vitatott Az Év Embere címet.

A cím női birtokosainak láncolata jól mutatja, miképpen gondolkodott az utóbbi csaknem egy évszázadban a fősodratú média a nagybetűs Nőről, vagy legalábbis azt, hogy a „gyengébbik nemből” kiknek és miért tulajdonítottak meghatározó közéleti szerepet.

Kezdjük is az elején: a cím kiosztásának 1928-as indulása után kilenc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy nő nyerje el. Az első nő, akit az év emberévé választottak, Wallis Simpson többszörösen elvált amerikai asszony volt, aki leginkább arról lett híres, hogy harmadik házasságát VIII. Eduárd brit uralkodóval kötötte. A király kevesebb mint egyévnyi vezetés után lemondott a trónról annak érdekében, hogy feleségül vehesse Simpsont. Az újdonsült uralkodó, Eduárd öccse, VI. György Windsor hercegségét bízta elődjére, így Wallis Windsor hercegnéje lett. A nővel kapcsolatban számos zűrös történetet feljegyeztek, köztük azt, hogy Mussolini későbbi vejétől, Ciano gróftól várt gyereket, akit elvetetett, ennek szövődményeként pedig meddővé vált.

Wallis Simpson és férje, a lemondott VIII. Eduárd<br>FOTÓ: REUTERS / MPTV

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés