Nincs többé visszaút a régi baloldal valamiféle aranykorába

2019. december 25. 9:34

Kiss Viktor
Mérce.hu
Nincs többé visszaút a régi baloldal valamiféle aranykorába.

„Jeremy Corbyn projektjének látványos veresége a brit választásokon nem véletlenül hatott sokak számára kijózanítóan: ez az összeomlás minden korábbinál egyértelműbben mutatta meg, hogy nincs többé visszaút a régi baloldal valamiféle aranykorába. Corbyn a baloldal válságának megoldását ígérte, pedig maga is a válság terméke volt. De talán ez tette őt annyira vonzóvá.

A nemzetközi szociáldemokrácia utolsó nagy vívmányát Tony Blair és az ő »harmadik útja« jelentette, a New Labour politikája, amely elméletileg a reflexív modernitás igencsak inspiratív és gyökeres fordulatot ígérő elméletére támaszkodott.

Corbyn ennek a politikának volt ellenpólusa, amennyiben Blair pozícióját kezdettől az amerikai imperializmusnak történő behódolásnak és a thatcheri neokonzervativizmus újracsomagolásának tartotta. Azt hirdette, hogy a baloldalnak vissza kell térnie a régi értékekhez, különösen ahhoz a fajta politikai marxizmushoz, amely az osztálypolitika keretrendszerébe ágyazza bele a progresszív követelések igen széles skáláját.

A »baloldali visszaút« ideje hamarosan el is jött: a 2008-as válság az »új Munkáspárt« projektjének kifulladásához vezetett, a kialakult tehetetlenségben és hatalmi vákuumban pedig egyszerűen nem maradt más opció, mint a valamiféle visszakanyarodás a »régi Munkáspárthoz«.

A feladat véleményem szerint a jelen pillanatban az, hogy megértsük, miért volt ez a visszatérési kísérlet kezdettől fogva reménytelen próbálkozás – és miért jutott hasonló sorsra minden ilyen irányú kezdeményezés az elmúlt évtizedekben – legalábbis az úgynevezett fejlett országokban vagy nyugati demokráciákban.

A válaszhoz paradox módon éppen Marxhoz érdemes fordulni, mégpedig A német ideológia című munkájához, amelyben a »kritikai ideológia« mibenlétét és reménytelenségét elemzi. Marx azt állítja, hogy az ideológia akkor születik meg, ha a gondolatok és elméletek kiszakadnak abból a közegből és kontextusból, amelyben megfogalmazták őket, és önálló életre kelve egész más helyen és időben, egészen más viszonyok között próbálják használni őket. Ez azonban teljesen esélytelen próbálkozás, hiszen a gyökeresen más helyzet gyökeresen más mozgalmakat és elméleteket szül, ennyiben semmilyen ideológiát nem lehet felülről és kívülről rákényszeríteni a valóságra.

A diagnózis ennek fényében talán egyértelmű: akik ma a baloldali visszatérés elméleti és politikai projektjében látják a megoldást korunk kihívásaira, azok csak nagyobb bajt okoznak, mintha nem tettek volna semmit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A poszt megértéséhez el kellene olvasni a szerző egy korábbi írását és néhány fogalommal tisztában kellene lenni. Enélkül a hozzászólások csak ködszurkálás.
http://www.kissviktor.hu/2019/..

Amiről te beszélsz, az a teljes egyenlőség, az egyenlősdi, arról pedig legtöbben belátták már, hogy az emberi társadalomban nem működik. A fizikai világ megköveteli, hogy mindenki az elvégzett munkával arányosan kapja a juttatását, ami törvényszerűen azzal is jár, hogy az egyik ember olyan helyeken nyaralhat, ahol a másik nem. Az emberek tényleges munkavégző képességében nagyságrendi különbségek vannak.

Továbbá az összes eddigi létező szocializmusban brutálisan megsértették az egyenlőséget, erőszakkal kikényszerítve egy olyan rendet, amelyben a kedvezményezettek még sokkal kivételesebb helyzetbe kerültek, mint a kapitalizmusban.

Az egyenlet jobb oldala helyesen: az összeg, ami jár a munkaadónak + az összeg, amennyivel kizsákmányolnak. A munkaadód ugyanis megelőzött téged abban, hogy elvégezte azt a munkát korábban, ami ahhoz kell, hogy téged alkalmazni tudjon, és egyáltalán hajlandó veled foglalkozni. Ezért viszont jár neki egy többlet. Te csak szeretnéd, hogy a kizsákmányoláshoz rendelhesd az egész jobb oldalt. Hol voltál te, amikor ő azért dolgozott, hogy téged utána alkalmazni tudjon? Nem csináltál semmit, most meg rögtön igényt tartasz az egész különbözetre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés