Legközelebb óriási lesz a tét

2019. december 25. 16:06

Boross Péter
Magyar Nemzet
A jelentős baloldali előretörés Budapesten arra utal, hogy valami vétkes gyengeségnek, hibának kellett történnie a háttérben.

„Először is megszívlelendő tanulság, hogy pusztán az okosan kimondott szavak ma már nem elegendők a lakosság hatékony megnyeréséhez. Az emberek ma többnyire hangulatok, benyomások alapján ítélnek, mert nincs idejük vagy kedvük mélyebb ismereteket szerezni valamiről. Tehát nem elég, ha igazunk van, röviden, mégis közérthetően kell tálalni gazdasági sikereinket, a kiemelkedő jelentőségű fejlesztéseket, hogy az emberek felelősen tudjanak döntést hozni egy választáson. Hogy ráébredhessenek, mit veszítenek, ha az eddigi fejlődésre nemmel voksolnak, amikor nem az országot a mély gödörből kiemelő polgári konzervatív erőkre, pártokra szavaznak, hanem másokra. Az őszi önkormányzati választás azt bizonyította, hogy ezt a megismertető munkát nem sikerült megfelelően elvégezni, mert a választók jelentős része nem a fejlesztésekre, a konszolidált viszonyokra, az előrelépésre, a biztonságra adta a szavazatát, ami intő, figyelmeztető jel a jövőre nézve.

És itt nem csak a fővárosra gondolok, ahol a Fidesz-KDNP elveszítette a helyhatósági választást. Legalább ilyen fejbekólintó volt az, amire józanul, reálisan gondolkodva nem lehetett kiszámítani, hogy sok vidéki nagyvárosban is úgy ítélte meg az urnákhoz járulók többsége, hogy változtatni szeretne települése vezetésén, a polgármester személyén. Olyan helyeken tették ezt, ahol az utóbbi években addig soha nem látott innovációk voltak. Lényegé­ben ezekre az előrelépésekre, eredményekre mondtak nemet a látszat szerint a nagyvárosok polgárai. Ez csak úgy történhetett meg, hogy nem voltak kellően tisztában azzal, milyen, a saját életüket kedvezően befolyásoló intézkedéseket, építkezéseket utasítanak el.

Budapest egy kicsit más eset, hiszen mindig is hajlamos volt az átlagosnál baloldalibb attitűdre. A főváros levegője – nem szabad finomkodni, ki kell mondani – régen is mérgezett volt szellemi szempontból.

De jelentős a baloldali előretörés Budapesten, ami arra utal, hogy valami vétkes gyengeségnek, hibának kellett történnie a háttérben. Már a tavaszi európai parlamenti választás és a tavalyi országgyűlési választás adataiból lehetett látni, hogy ha összeadódnak a kisebb ellenzéki pártokra leadott voksok, annak kellemetlen következményei lehetnek, mégsem történt semmilyen megelőző ellenintézkedés, amivel el lehetett volna kerülni a mostani fővárosi fiaskót. A vidéki Magyarország bölcsessége azonban újból megmutatkozott, és helyrebillentette az egyensúlyt, így valójában a Fidesz ismét megnyerte a választást. Összességé­ben a magyar lakosság racionálisan gondolkodó többsége most is értékelte azokat a sikereket, amelyeket a konzervatív kabinet aratott az ország gazdaságának és biztonságának rendbetétele, megerősítése terén.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 360 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami most október 13.-án történt, annak hasonló oka van a 2006 évi választáshoz. Még az sem zárható ki, hogy a ma az ellenzék győzteseinek lesz egy ösödi beszéde.

Te csak foglalkozzál Gréczy popójával. Merüljél el benne.

Nem kell annyit és olyan öntelt mód lopni, és a felhalmozott Mészáros vagyon jövőbeni nemzeti célú felhasználásáról kellene valami hiteles narratíva...

Meg lehet figyelni, hogy az ellenzék hogyan végzi a módszeres agymosást: van néhány téma, ahol naponta ír-mond sulykolásszerű, szuggerált negatív állásfoglalást, így pl. egészségügy, oktatás, "korrupció", mészároslőrincezés, "stadionozás" stb Az eredményeket pedig folyamatosan leszólja / "csak" 10 százalékkal nőttek a bérek stb /. Így alakít/ana/ ki egy KÉP-et a kormány munkájáról. Úgy látom, hogy itt kell sokkal jobban kommunikálnia kormánynak.

"...ha az ellenzék jobban teszi a dolgát a hátralevő erős két évben.." - az ellenzéki pártok már most is marják egymást. Mi lenne, ha kormányt alakíthatnának?

Tökéletes kórkép, diagnózis a betegről. Magam is többször fogalmaztam kritikusan, amit Boros is megtett, nálam finomabban, de egy bizonyos, Orbánt súlyos felelősség terheli az önkormányzati vereségekért, s azért, hogy azóta sem láthatóak annak jelei, hogy lenne stratégiája a trend megfordítására, a 22-es győzelemre.

S azt is látni kellene, hogy már konzervatív családok szintjén is megjelent a generációs szembenállás, vagytok Ti öregek a vak Orbán fanok, s vagyunk mi, az európai nemzedék, s a kormány szinte naponta veszi ki a a Fidesz melletti érvelés lehetőségét az idősebb generáció kezéből is.

A Fidesz, a kormány megindult egy lejtőn, az önkormányzati vereségek okán nagyon sok családban ott vannak az újak által kirúgottak, akik többet nem lesznek Fidesz szavazók. Morzsolódik a tábor. S ott vannak a kisnyugdíjasok - most lehet ennek okairól vitázni, de ettől még komoly hangulati faktorként közéleti szintű kisugárzása van, ezt példázza a Paláver, Orbán mellett mélyen elkötelezett híveinek kormánnyal szembeni kritikája is -, akik megnyerése létkérdés lesz a Fidesz számára. Ugyanis a Fidesz már csak az idősebb generáció különböző sávjainak megnyerésére gondolhat, a fiatalokat elveszítette.

Boros jól látja, azt amit Orbán képtelen, az emberek többsége a napi érzelmi, hangulati skála alapján voksol a fülkében, s ezt az érzelmi alapállást nem a teljesítmény beszámolók generálják. Hanem a balliberális média fölény által garantált valós, vagy valótlan korrupciós hírek, a Fidesz oligarchák gazdagodása, a Fidesz tehetségtelen, színvonal alatti médiája, az elfáradt, hiteltelen -Rogán, Semjén, Kósa stb - fideszes arcok "képernyőn maradása", s a tömegkapcsolatok Orbán általi mellőzése.

A Fidesz elvesztette a kultúrharcot, ki sem mert állni a pástra, elvesztette a konzervatív értelmiség egy jelentős részét, a fiatalokat, az ingadozókat is.

Maradtak az öregek, akik talán mint Napóleon vörös sipkásai Waterloonál , miután elfogyott a lőszerük, szuronyt szegezve meneteltek a kartács tűzbe, maguk is kitartanak az utolsó töltényig.

Csak kérdezem, a mandinernek ma tényleg Cseh Katát, Grétát, Medgyessyt, a hegymászót kellett szemlézni? nem lehetett volna neves magyar gondolkodókkal, művészekkel, Köves Slomóval nagycsaládosokkal, de például munkásokkal, parasztokkal interjút készíteni, bemutatni a téli Mátrát?

Talán tegnap, a konyhában végig tekertem a rádió skáláját, minden műsorba belehallgattam. A Karc FM vendége volt egy ferences szerzetes, Böjte Csaba, Erdélyből. A szeretetről beszélt, s gondoltam az interjú zárásaként következik egy szép, biztosan van olyan, erdélyi karácsonyi népének, már ugye a helyhez illően. Erre mi jött, egy angol nyelvű, egyébként szép karácsinyi ének, de lecsaptam a rádiót. A Karc FM egyébként is öntelt, nagyképű zenei szerkesztője tökéletesen alkalmatlan a szerepére, csak riasztja a hallgatókat. Ez is egy olyan érzelmi faktor, amiről Boros beszélt.

Igen, kell a nyilvános vita, a programok összevetése, ütköztetése. Ki mondta, hogy tarlós ne álljon ki vitára? Vándorbot, elemózsiás szatyor Viktornak, s kezdjen el országot járni........s megfelelő szakembereket találni.

Imádkozzál és dolgozzál: "Akkor leszünk ország végre. Boldog és sikeres."

Kedves Kolos!

Kérlek, ne bántsd Barbit, emlékezz, gondolkodj és szeress. Próbáld ki ez utóbbi érzést, Te is lehetsz boldog.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés