Töprengés a keresztény szabadságról

2019. december 23. 19:14

Nagy Ervin
Látószög blog
A jövő kérdése tehát az, hogy folytatódik-e az egyéni szabadságjogok területfoglalása.

„Az elmúlt fél évszázadban, a nyugat-európai társadalmakban, azaz az úgynevezett liberális demokráciákban leginkább az időben sokkal későbbi szabadság fogalmának logikája érvényesült, melynek jól látható következménye az ember »elidegenedési folyamata«, amely során az egyén először a természetes közösségektől, majd a másik embertől, utána az Istentől, legvégül pedig önmagától is elidegenedik. A modern, negatív értelemben vett szabadság megvalósulásától tehát nem hogy jobb és boldogabb élet várna ránk, hanem inkább egyfajta magányos tévelygés, a szorongás és a civilizációs lelkibetegségek lehetősége, amely – a tapasztalatok szerint – valóban rontja a »nyugati ember« életminőségét.

Ahogy az egyébként Jean-Paul Sartre filozófiája és irodalmi munkája között lévő feszültségből is jól megfigyelhető. (Előbbire lásd a »A lét és a semmi« című művet, utóbbira pedig például »Az undor« című kisregényt!) Az ateista egzisztencializmusban született szabadságfogalom ugyanis a liberális szabadság-felfogás végterméke annyiban, hogy a minden korlátjától elszakadó, a magáról minden külső »kényszert« lerázó individuum cselekvési lehetőségeit idealizálja; az irodalmi munkái pedig ezzel szemben tele vannak a modern szabadság súlya alatt szorongó, a döntéseket erkölcsi iránytű nélkül meghozó, nyomorúságos lelkű főszereplőkkel.

A jövő kérdése tehát az, hogy folytatódik-e az egyéni szabadságjogok területfoglalása és maradnak-e a mai demokráciák az egyre szélsőségesebb liberalizmus és végtelenített individualizáció fogságában, annak az egyénre gyakorolt minden negatív hatásával, vagy egy »ellenforradalmi« kulturális kurzusnak köszönhetően visszatérünk a keresztény kultúrkör által ránk hagyományozott szabadságfogalomhoz, mint a társadalmi együttélés biztonságos logikájához. Ez pedig nem csupán politikai, hanem kulturális kihívás is.

Nos, e kérdésen nem csupán karácsonykor kell elgondolkodnunk…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

JUVENALIS, DECIMUS JUNIUS római költő írta:
Orandum est ut sit mens sana in corpore sano!
(Imádkozzunk azért, hogy ép lélek legyen ép testben!)

Aki felfogja ennek üzenetét, az érti Karácsony üzenetét is.

ÁLDOTT BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK

"A parttalan egyéni szabadságjogok az egyének szabadságát drasztikusan korlátozzák."
Átfogalmazva: A parttalan egyéni szabadságjogok a lélek rabszolgasága.

A balliberálisok hozzászólása jól tükrözi: Beteg testben, beteg lélek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés