Regionális szabadpiaci övezetet hoznának létre a nyugat-balkáni országok

2019. december 22. 13:51
Együtt egy ütőképes áru- és munkaerőpiacot hozhatunk létre – mondta Aleksandar Vučić, a nyugat-balkáni országok állam- és kormányfőinek harmadik tiranai csúcstalálkozóján.

Összefognak a nyugat-balkáni országok az uniós tagság érdekében – írja a Euronews. A nyugat-balkáni országok állam- és kormányfőinek harmadik tiranai csúcstalálkozóján a felek megegyeztek, hogy szorosabbra fogják fűzni diplomáciai kapcsolataikat, hogy nagyobb eséllyel kérvényezhessék uniós csatlakozásukat. A diplomáciai közeledés végső célja egy Kis-Schengen, vagyis egy regionális szabadpiaci övezet létrehozása lenne.

Senki sem juthat előre egymaga. Több tagállam azért nem akar velünk társulni, mert kicsik vagyunk és gyenge a gazdaságunk. Együtt viszont egy ütőképes áru- és munkaerőpiacot hozhatunk létre. Ha nem társulunk, csak a túlélésre lesz energiánk, márpedig egyre több fiatal hagyja el az országainkat: Bulgáriát, Horvátországot, Albániát, Észak-Macedóniát és Szerbiát” – mondta Aleksandar Vučić, szerb államfő.

Bosznia és Koszovó nem küldött képviselőt a csúcstalálkozóra, ugyanis Hashim Thaci koszovói elnök nem hajlandó részt venni a találkozókon, amíg Szerbia és Bosznia-Hercegovina nem ismeri el országának függetlenségét.

A hat nyugat-balkáni ország az uniós csatlakozás különböző szakaszánál tart, Brüsszel pedig 1,2 milliárd eurós hitelt ígért a felzárkóztatásra. A tervek szerint a következő, Szerbiában tartandó találkozóra a tagok a Világbankkal és az Európai Bizottsággal karöltve kidolgoznak egy fejlesztési tervet.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érthető. Brüsszelben nem kellettek. Szarvashibat követett el az EU!

Jöhet a B6.
Brüsszelben meg kellett volna tartania az egész Balkánt az eu-ban.
Szerencsétlen EU egy csomó piacot veszít. Ez az ő bajuk.

A horvátok a migráció elleni küzdelemben olyan sok segítséget nem kaptak Brüsszeltől. Magukra lettek hagyva, mint a többi ország, aki védi az EU hátsóját.

B6+V4= elég szép terület. Biztosan lennének csatlakozók.

Ez üzenet a néppártnak is. Már ha értik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés