Vizsgálják a palesztin területen elkövetett háborús bűnöket

2019. december 20. 17:25
Benjamin Netanjahu bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének bejelentését.

Fatou Bensouda, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze pénteken Hágában bejelentette, hogy teljes körű vizsgálatot kíván nyitni a palesztin területeken elkövetett esetleges „háborús bűnök” ügyében, a vizsgálat mind az izraeliek, mind a palesztinok elleni vádakra kiterjed. „Meggyőződésem, hogy ésszerű alapja van a palesztinai helyzetre vonatkozó vizsgálat megnyitásának, és háborús bűnöket követtek el, illetve követnek el jelenleg is Ciszjordániában, így Kelet-Jeruzsálemben, valamint a Gázai-övezetben” – áll a főügyésznő közleményében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök élesen bírálta a főügyész bejelentését, mondván, hogy az ICC-nek nincs joghatósága vizsgálatot folytatni a Palesztin Területeken. „A bíróságnak ebben az ügyben nincs joghatósága. Az ICC csak szuverén államok által benyújtott beadványok ügyében illetékes. Márpedig palesztin állam nem létezik” – mondta a kormányfő.

A főügyész közölte, hogy jogászokkal konzultált a nemzetközi jogszabályokat illetően, tekintettel a palesztin területek vitatott jogi és de facto helyzetére.

Az ICC az alapokmányát, a Római Statútumot aláíró 123 ország területén elkövetett háborús bűnök, népirtások és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében jogosult ítélkezni. Izrael nem írta alá a Római Statútumot, az izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordániában kormányzó, korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóság viszont igen.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fülig Jimmy visszatérő hamleti problémája, hogy Piszok Alfréd "most kavarja, vagy nem kavarja"?
Komolyan gondolja a Hágai Bíróság,
vagy komolyan, de reménytelenül?

Először (48,67,73) az arabok által indított háborúkat kellene kivizsgálni, majd az intifádák robbantásait, illetve a Gázai övezet átadását követő rakétacunamit. Az arabok egymás elleni harcai is vizsgálatra érdemesek.
Ja, hogy ez nem illik a balos verzióba, de gondolom a színes bőrű főbíró biztos nem lesz elfogult az arabokkal szemben, hisz a gaz zsidók csak elnyomók lehetnek akárcsak a fehérek.
Röhej az egész bíróság az ENSZ-el együtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés