Az év, amikor sokat veszítettünk, de még többet nyertünk

2019. december 18. 19:33

Roger Scruton
The Spectator
A konzervatív értelmiségieket kiszorítják a közbeszédből hazánkban.

„Milyen tanulságot vonhatok le ebből az epizódból azon kívül, hogy a konzervatív értelmiségieket kiszorítják a közbeszédből hazánkban? A Times egyik szalagcíme arról tájékoztatja az olvasót, hogy »fehér felsőbbrendűségről tett kijelentéseim« miatt bocsátottak el kormányzati pozíciómból; a parlamentben a lovagi címtől való megfosztásomat követelik »iszlamofób, antiszemita és homofób megszólalásaim« miatt – és így tovább –, az ilyen dolgok természetszerűleg megkérdőjelezik a hűségemet a hazám és a párt felé, amelynek annyi energiát szenteltem az elmúlt több mint ötven évben. Idetartozom? – kérdezem. A felfedezés, miszerint prominens toryk is úgy gondolják, hogy nem, megrázó dolog. De van egy jó oldala. Támogatólevelek egész sorát kaptam szerte a világból, ami kicsit olyan érzés, mintha a saját temetésemen elhangzó beszédeket hallgatnám, csak közben van lehetőségem bólogatni. Ha véletlenül az emigráció mellett döntenék, a Le Figaro támogatókampányt szervez mellettem. 

De ez a valódi áprilisi katasztrófára emlékeztet. A Le Figaroban leróttam tiszteletemet a Notre-Dame-tűz kapcsán a város előtt, melynek művészete és irodalma folyamatos inspirációt jelent a számomra első, tinédzserkori látogatásom óta. »​​​​​​​Ahogy az angyal ígérte a tetőn,« – írom – »​​​​​​​a Notre-Dame feltámad majd. Feltámad majd a városáért, amely unikális maradt a modern fővárosok között, mindig önmaga maradt attól fogva, hogy Európa szíve volt, azokban az időkben, amikor a világ a feje tetejére állt, egészen napjainkig, amikor emlékezteti megzavarodott kontinensünket arra a lelki örökségre, amit nem tagadhat le«. Vajon csak jámbor remény marad-e ez, vagy Emmanuel Macron posztmodern világnézete hagyja majd Európát annak lenni, amit számunkra jelent? Ez a kérdés megmozgatta a politikát a kontinensünkön ebben az évben, mégis kevesen vannak azok, akik felismerik a jelentőségét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A konzervatívok olyanok mint akik csak konzervkaján élnek."

Szerintem vigyázz, mert te állandón valamilyen romlott kaját, vagy bolondgombát eszel, az lehet az oka, hogy ennyi baromságot összehordasz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés