A Magyar Katolikus Püspöki Kar körleveléhez

2019. december 17. 7:24

Ferge Zsuzsa
Mérce
A lakás, a megfelelő hajlék a gyereknevelés egyik elengedhetetlen feltétele.

„Rosszak a családalapítás feltételei. Mindenek előtt: kevés a megfelelő lakás. 2019-ben csak az tud új vagy megfelelő régi lakáshoz jutni, akinek vagy sok, lehetőleg nagyon sok pénze van, vagy már van valamilyen lakása. Elfogadható áru, akár szociálisnak is nevezhető bérlakás alig épül, a mindenki számára elérhető szocpol támogatás megszűnt. Az új CSOK szegényeknek egyáltalán nem, másoknak nehezen hozzáférhető. Összege az 1-2 gyerekesek esetében rendkívül alacsony, néhány százezer forint. Egy jó városi lakáshoz még a 3 gyerekeseknek adható 10 (plusz esetleg még 10) millió is kevés egy. A falusi településeken igényelt támogatások megítélése előtt bonyolult településpolitikai meggondolásokra lenne szükség.

Sok a rossz lakás. A Habitat for Humanity szerint 1,5 millióan élnek olyan lakásban, amelyekkel olyan súlyos lakásminőségi problémák vannak, mint a zsúfoltság vagy az egészségre káros nedvesség. A lakás környezete struktúrafüggő, a szegények egészségtelenebb környezetben laknak.

A lakások fenntartása is keserves. A lakásbérletek többsége nagyon drága, a budapesti átlagos lakbér 160.000 Ft. A normatív, jogszerűen járó lakástámogatást a Fidesz-kormány megszüntette. A Habitat for Humanity Magyarországról szóló 2018. évi jelentése szerint Jelenleg nagyjából 1,4 millió háztartásnak (a háztartások harmadának) van valamilyen hitele, a háztartások legalább 13%-ának pedig 60 napon túli közműhátraléka, miközben 750 000 végrehajtási ügy van folyamatban az éves GDP 7%-ának az értékében. Az utolsó 3 évben tízezer, évente 3500 körüli kilakoltatás van. Ilyenkor a gyerekek átmeneti otthonba kerülnek, néhányan (adat nincs) hajléktalanná válhatnak, vagy a családból kiszakítva állami gondozásba kerülhetnek.

A lakás, a megfelelő hajlék a gyereknevelés egyik elengedhetetlen feltétele. Tisztelettel kérem a püspöki kart, hogy érzékeltesse az állammal, felelős a megfelelő és megfizethető lakás költségéért.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár, hogy a demokratikus időkben nem hallottunk a professzor asszonytól ilyen figyelmeztetéseket, kéréseket. Pedig akkor történt egysmás. Címszavakban:
- Megugrott devizahitelezés.
- Megkurtított családtámogatási rendszer.
- Emelkedő rezsiköltségek.
- Elkótyavetyélt önkormányzati bérlakásállomány a baráti körnek. (Általában a fő indok az volt, hogy sokba kerül a fenntartás...)
- A szegény családok segélyeken tartása a munkába állás támogatása helyett.
- A "megélhetési bűnözés" fogalmának bevezetése.

Fletó szerint meg a kezdő orvosok fizetése 130.000 forint. Állítólag.

Ahhoz, h. ilyen sokan élnek kilátástalanul, Ferge hozzátette a magáét. Soha NEM lett volna szabad olyan helyzetet teremteni állami segélyezéssel, h. pénzhez, a gyerekszámmal növekvő pénz mennyiséghez juthasson az, ki teljesen képzetlen, emiatt kilátástalan, h. a munkáját megfizessék és ne teher legyen az állami ellátó rendszer, a dolgozó, adót fizetők nyakán és folytatódjék az egész generációkon keresztül, egyre növekvő számban, körforgásként az egész.

A rendszerváltáskori cigány népesség nagyjából megduplázódott.

Fergének, remélem, nem osztanak lapot.

A csapból is az kellene follyék, h. tanulj, mert különben nem jutsz SEMMIRE. Használd ki az ingyenes alapfokó oktatás minden lehetőségét!

Nem hülyeségeket, h. az a fontos, h. jó érezzük magunkat. Akkor érezzük jól magunkat, ha a kötelességeinket teljesítjük. Egy gyereknek az a kötelessége, h. a képességei teljes kihasználásával tanuljon, otthon segítsen, amit tud. Az élet nagyrészt munka, megyek is sütni-főzni, takarítani.

Zsuzsi néni jól látja, vége a szektájának oly kedves cigány inkubátor programnak...

Eszébe jutott ennek a bolsinak a régi szép idő, a proletár diktatúra.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. december 17. 9:07

"Az elmúlt öt évben kevesebb, mint felére csökkent a lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adataiból.


A lakossági villamosenergia-hátralékok 45, a földgáz-szolgáltatási hátralékok 75, míg a távhő-szolgáltatási hátralékok 35 százalékos csökkenést mutatnak a rezsicsökkentés bevezetése óta. A hátralék teljes összege pedig 73 milliárd forintról 33 milliárd forintra csökkent öt év alatt."

Itt olvasható Ferge Zsuzsa által hivatkozott Habitat for Humanity írása, amely becslés alapján készült. A becslés pedig olyan amilyennek akarjuk.
https://habitat.hu/mivel-fogla..

A Habitat for Humanity értékelése azonban egyoldalú, mert nem vizsgálja, nem veszi figyelembe a mögöttes tényezőket. Például azt a tényt, hogy Magyarországon az alkoholisták száma közel félmillió.

Ferge Zsuzsa a bérlakás rendszert hiányolja. Valóban ez megoldaná a több, mint félmillió 60 napon túli köztartozását? Ha a közműdíjakat nem tudják fizetni, akkor hogyan tudnák a lakás bérleti díjt fizetni?

A kilakoltatások egy részét a felelőtlenül felvett hitelek nem fizetése okozza. Ezek között szerepel a devizahitelesek lakásépítési hitelei. Mindez nem történt volna meg, ha az MSZP/SZDSZ kormány nem szünteti meg az állami támogatást, a kedvezményes forint hitelezést és 2006-ban leállítja a lakásépítési deviza alapú hitelezést. Ferge Zsuzsa azonban ezt is figyelmen kívül hagyja. Valószínű ha nem ezt tenné, akkor a Mércében meg sem jelenik az írása.

A következő állítás pedig bővebb magyarázatra szorulna, mert ebben a formájában értelmezhetetlen.
"Az új CSOK szegényeknek egyáltalán nem, másoknak nehezen hozzáférhető. Összege az 1-2 gyerekesek esetében rendkívül alacsony, néhány százezer forint."

Hogyan jön ki a "néhány százezer forint"?

"Eszébe jutott ennek a bolsinak a régi szép idő, a proletár diktatúra."

Nem jutott eszébe, mert akkor a családok, a munkatársak, barátok összefogtak és közösen építkeztek. Abban az időben úgy nevezték: kaláka.
Nos manapság ez a kohézió hiányzik.

Válaszok:
Box Hill | 2019. december 17. 18:11

Télleg, mér csak most jut eszébe hogyaszongya:
"Jelenleg nagyjából 1,4 millió háztartásnak (a háztartások harmadának) van valamilyen hitele, a háztartások legalább 13%-ának pedig 60 napon túli közműhátraléka, miközben 750 000 végrehajtási ügy van folyamatban az éves GDP 7%-ának az értékében. Az utolsó 3 évben tízezer, évente 3500 körüli kilakoltatás van. "
És a fideszesek meg a tömjénzsótiék mit is csinálnak?

A szegény ma egyet jelent a munkakerülő potyázóval.
Aki ugyanis nem kerüli a munkát, nem a potyát keresi, az nem lehet szegény, legfeljebb: szerény.
Így a példád farizeus, mint te.
Akiket Isten fia nem kedvelt:
A farizeust meglepi, hogy Jézus nem követi a hagyományt. Jézus észreveszi ezt, ezért így szól: „Nos, ti farizeusok, kívül megtisztítjátok a poharat és a tálat, de belül tele vagytok mohósággal és gonoszsággal. Esztelenek! Aki megalkotta a külsőt, nem az alkotta meg a belsőt is?” (Lukács 11:39, 40).

Ja és igen, Ferge Zsuzsa egy mai farizeus nő képében.
Az ugyanis nem a valóság, hazug állítás, hogy:
"A lakás, a megfelelő hajlék a gyereknevelés egyik elengedhetetlen feltétele."
Nem. A gyereknevelés egyik elengedhetetlen feltétele: a nevelő szülő.
Ha az megvan, akkor megvan a megfelelő hajlék is hozz.
Csak nem 13-15 éves "gyereknevelők" számára.

Az építőanyagot és a gépészetet meg lopták hozzá. Pult fölött semmit se lehetett kapni.

"Jelentősen nőtt a nem lakott – vagyis átmenetileg lakott, más célra használt és üresen álló – lakások aránya az elmúlt években: 2016-ban több mint 550 ezer ilyen lakás volt országszerte, szemben a 2011-es közel 480 ezres állománnyal."
Ki az a marha, aki ezt a számot növelni akarja, kedves Ferge?

Kívánságlistát mindenki tud csinálni, de az Európában egyik legmagasabb gazdasági növekedéssel a kormány fokról-fokra javít a helyzeten.

Közvagyont kaptál a vállalaton keresztül. Ezt hívják orgazdaságnak a vállalat szempontjából. A máséval vigéckedtek javadra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés