A kormánypropaganda szerint gyűlölködni hazafias tett

2019. december 17. 21:30

Pardavi Márta
168 Óra
Az a mértéktelenül cinikus és kártékony propaganda, ami részben kormányzati szereplőktől jön, azt az üzenetet közvetíti , hogy gyűlölködni hazafias tett. Interjú.

A Politico hírportál egy éve beválasztotta önt a 28 európai közé, akik az idén meghatározó hatással lehetnek Európára. Az év vége felé járunk. Mit sikerült végezni?

Ez a mostani rendhagyó év volt a Helsinki bizottság számára. Az Európai Parlament kezdeményezésére az uniós kormányok megkezdték Magyarország ellen a hetedik cikk szerinti eljárást az uniós alapértékek súlyos megsértésének világos kockázata miatt. Emiatt számos elemzést készítettünk a jogállamiság hazai helyzetéről. Ezeket úgy állítottuk össze, hogy az EU intézményei számára is hasznosak, relevánsak legyenek, de a magyar állampolgároknak is érthetők maradjanak. Nekünk nagyon fontos, hogy valósághű információval segítsük az uniós szervezetek, a tagországok munkáját, miközben persze egyáltalán nem örömteli dolog, hogy Lengyelország mellett Magyarország is eljutott a jogállam leépülésének arra a pontjára, amikor ez az eljárás elkerülhetetlenné vált.

Az idei egyébként is nagyon sűrű év volt az ön számára. A stockholmi Civil Rights Defenders szervezet megválasztotta az év jogvédőjének. Novemberben pedig a Magyar Helsinki Bizottság kapta meg a norvég Szaharov-díjat.

Ezek nagyon megtisztelő elismerések, és mindegyiknek együtt örülünk a bizottság munkatársaival, akiknek ez elkötelezettségük, hitük és kitartó munkájuk visszaigazolása. Közben persze ellentmondásos érzés, hogy itt, Európa közepén ezeket a díjakat nekünk ítélik. (...)

Magyarországon a migránsozás időnként kissé alábbhagy, de a gyűlöletpolitika újabb irányokat vett. Kipécézték a genderoktatást, a melegeket, a tudományos kutatókat. Erre kell-e reagálnia a Helsinki bizottságnak?

Nagyon is. Az a mértéktelenül cinikus és kártékony propaganda, ami részben kormányzati szereplőktől, részben pedig az állami propagandasajtóból jön, egyértelműen azt az üzenetet közvetíti az ő befogadó közönségüknek, hogy ezt tovább is lehet vinni: gyűlölködni hazafias tett. Pedig sajnos már ezerszer megtapasztaltuk, hogy a gyűlöletbeszéd gyűlölet-bűncselekményekhez vezet, ha olyanoktól ered, akik közbizalmat élveznek, és ráadásul szinte végtelen erőforrás áll rendelkezésükre, hogy üzenetüket mindenkihez eljuttassák. Ha a vezető rámutat emberekre, hogy őket kell utálni, ők a felelősek a bajaitokért, akkor követőik az utálatot cselekvésbe fordítják majd. Ez mindenütt a világon így történik, és sajnos mindig is így történt. Szörnyű, hogy 2019-ben Magyarországon újból ezt kell látnunk. Felháborítónak tartom, hogy amikor szélsőjobbos szervezetek masíroznak az Aurórához, vagy a mi szervezetünknek a Pride keretében tartott rendezvényét agresszív módon megzavarják, utána nem hallani azt a kormányfőtől, a belügyminisztertől, hogy ezt elítélik. Most, amikor teleplakátolták a várost két indexes újságíró, Miklósi Gábor és Dezső András Dávid-csillaggal és izraeli zászlókkal feldíszített portréival, a magyar kormánytól én nem láttam elítélő nyilatkozatot. Pedig az ügy már nemzetközi hullámokat is vert. A kormány mostani passzivitásának fontos üzenete van: arra bátorít embereket, akik adott esetben agresszióra is képesek, hogy továbblépjenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 199 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Most, amikor TELEPLAKÁTOLTÁK A VÁROST két indexes újságíró, Miklósi Gábor és Dezső András Dávid-csillaggal és izraeli zászlókkal feldíszített portréival ..."
Ahogy ezek hazudnak, az egyszerűen elképesztő.

Válaszok:
pollip | 2019. december 18. 5:29

Ezt már a kommunisták kitalálták. Akik kitalálták, azok most utódpártként nem kormányon, hanem ellenzékben vannak.
„A szocialista haza iránti szeretet felbonthatatlanul kapcsolódik hazánk ellenségeinek kiengesztelhetetlen gyűlöletéhez, az imperialisták és reakciósok gyűlöletéhez az egész világon. A szocializmus és leninizmus ideológiájának elválaszthatatlan tulajdonsága a szocializmus szülőfőldje ellenségei iránt érzett gyűlölet.”
Forrás: Komszomolszkája Pravda, 1947. január 28, Leninizmus – a dolgozók kommunista művelése, 3. rész.

Mérhetetlenül csalódott vagyok! Rákerestem a riportban a "náci" kifejezésre, és nem találtam semmit! Hallatlan!

Bizony már mi is a polgári oldalról kezdünk megszeretni benneteket, mert ti a gyűlöletet hírből sem ismeritek, és egy célotok van, a nemzet felemelkedése!

"A Politico hírportál egy éve beválasztotta önt a 28 európai közé, akik az idén meghatározó hatással lehetnek Európára. Az év vége felé járunk. Mit sikerült végezni?"

Ez meg ki a tököm?

Ha nem készül vele ez az interjú, nem is derül ki, hogy egész évben nem csinált semmit. Én legalábbis nem hallottam, olvastam róla:-)))

Ehhez képest a trágár gyűlölköddésen túl semmit nem mutató Nagy Blanka egész szép politikai karriert fut be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában