Gyöngyösi Márton félelmei

2019. december 16. 12:03

Nagy Ervin
Magyar Hírlap
Valaminek a bekövetkeztét tíz százalékra tippelni nem olyan nagy kockázat, még a közgazdaságtanban sem.

„A Brexit tragédia, és féljünk, mert lehet Huxit is, habár csak az úgymond sztárszakértők, no meg Gyöngyösi Márton, az ez idáig szuper teljesítményt nyújtó jobbikos EP-képviselő szerint, aki ennek valószínűségét tíz-húsz százalékra teszi. Ami, valljuk meg, aggasztó. A jobbikos képviselő búsong egyet Nagy-Britannián, majd jajgatva jelzi, hogy ő tavaly – váteszként – figyelmeztetett, Orbán Viktor kivezeti majd Magyarországot is az EU-ból! Most pedig megismétli profetikus szavait annak apropóján, hogy a Politico nevű, mindig jól értesült brüsszeli hírportál az egyik tévés közgazdász–elemzőt idézi a témában, aki – hisz a kibicnek semmi sem drága – tíz százalékra tippeli ennek valószínűségét. Valaminek a bekövetkeztét tíz százalékra tippelni azonban nem olyan nagy kockázat, még a közgazdaságtanban sem. Az egészben csak az a szép, hogy egy szó sem igaz az egészből.

Az egykori uniószkeptikus radikális párt brüsszeli üdvöskéje kurtán fogalmaz: »Amikor 2018 nyarán azt mondtam, hogy Orbán Viktornak hatalmi mámorában már az sem drága, hogy kiléptesse Magyarországot az Európai Unióból, sokan legyintettek, hogy ugyan, ez azért már túlzás. Most egy sokkoló jóslatairól híres közgazdász már 10–20 százalékos esélyt ad arra, hogy ha elzárják a pénzcsapokat (és el fogják zárni), akkor a Fidesz elkezdheti Magyarország kivezetését az EU-ból.«
Ijesztő jövőkép, nem? Lehet, hogy harminc év múlva kilépünk? Lehet, hogy harminc év múlva ebből az egész unióból már nem lesz semmi? Lehet, hogy lesz? De akárhogy is lesz, akkor is érdekes olyan tippeket gyártani, azokkal riogatni, abból politikát csinálni, amelyek bekövetkeztének valószínűsége ilyen alacsony. Főleg, ha azt a tényt nézzük, hogy a nemzetközi és hazai mérések szerint az európai egyesült államok téveszméje nem igazán hasít ugyan a népszerűségi listákon, de az unió, mint jelen integráció, sokkal népszerűbb nálunk, mint »tanult« nyugati kollégáinknál.

A haladó, független, objektív, de mindenképpen ellenzéki sajtó amúgy csak »sztárközgazdászként« emlegeti azt a Steen Jakobsent, aki ezt az egyébként »merész« jóslatot most megtette, és jobbára azt a részt szajkózza, amely szabadon így fordítható: »Azt mondanám, hogy a következő három évben tíz-húsz százalék esélyt látok egy magyar kilépésre, ami persze azt jelenti, hogy még mindig nyolcvan-kilencven százalék az esélye ennek ellenkezőjének.«

Steen Jakobsen valóban érti a szakmáját, közel fél évszázados elemzői múlt, tévés szereplés tévés szereplés hátán, vezető tisztség a Saxo Banknál. Októberben egyébként Budapesten volt konferenciázni, de nem is ez érdekes. És nem is az, hogy ezt a jóslatot bármelyik országról, leginkább a közép-európai államokról le lehetne írni. Hanem az, ahogy egy ilyen kissé általános jellegű mondatot Gyöngyösi és persze az ellenzéki média tálal. Mit tálal? Riogat vele! Azt sugallják, hogy a magyar diktátor elkezdheti a Huxitet, amire írd és mondd, legalább tíz, de az is lehet, hogy húsz százalék esély van. Nos, erre, ha esetleg fogadási tét lenne, vagyonokat nem mernénk feltenni. És erre Gyöngyösi felteszi azt a rémült kérdést, hogy »hol az őrület határa?«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés