A Magyar Szakszervezeti Szövetség az új tb-törvény visszavonását követeli

2019. december 15. 11:28
A szolidaritás sárba tiprása a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint az új tébé-törvény, ami miatt a köztársasági elnökhöz fordul a szervezet.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási (tb) ellátásról szóló, előző héten elfogadott új törvényt és ezért annak visszavonását követeli – közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel.

A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást. Ez a törvény beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fordítja – fogalmaznak, hozzátéve: Áder János köztársasági elnököt is felszólítják, ne írja alá törvényt.

Szerintük az új tb-törvény miatt „minden magyar ember szégyenkezhet”, annak üzenete ugyanis, hogy „akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg”.

A szakszervezeti szövetség kitér arra is, a jövőben mindenkinek ajánlott meggyőződni arról, a munkáltatója vajon befizeti-e utána a tb-járulékot. A törvény szerint ugyanis, ha valakinek háromhavi járuléknak megfelelő, 23 ezer forint hátraléka mutatkozik a számláján, akkor elesik az ingyenes ellátástól, s a rutin vizsgálatért több tízezret, komolyabb beavatkozásért pedig több százezret, vagy akár egymillió forintnál is többet kell fizetnie – olvasható a közleményben.

A MASZSZ szerint „képtelen helyzetbe” kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel. „A szolidaritás elve szerint ma nekem, holnap neked lesz szükséged segítségre, a kormány azonban éppen most tapossa sárba a szolidaritás alapelveit” – idézik a közleményben a szervezet elnökét.

Kordás László szerint nem véletlen, hogy a törvény előkészítésekor a „szakszervezeteknek sem volt alkalmuk tiltakozni és megpróbálni megállítani ezt az ámokfutást”, hiszen a kormány „szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizte” a szándékait.

(MTI)

Összesen 269 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást.”

Szó sincs a törvényben megvonásról. Arról van szó, hogy annak jár a biztosítás, aki a biztosítási díjat befizette, illetve szociális helyzetét rendezte.
A félmillió két nagy részből tevődik össze;
- Az egyik rész, aki feketén dolgozik, és nem fizet járulékot, vagy a munkáltatója nem jelentette be, illetve külföldön dolgozik és Magyarország ezt a TB-nél nem rendezte.
- A másik rész, aki szociális helyzetének figyelembevételével jogosult lenne az ellátásra, de ezt nem rendezte.
Nem igaz az állítása a szakszervezeteknek, hogy a módosított törvény nem szolidáris. Először is szolidáris azokhoz, akik be vannak jelentve és fizetik a járulékot. Szolidáris továbbá a tanuló fiatalok irányában, a gyermeket nevelők tekintetében. Szolidáris azokhoz is, akik szociális, egészségügyi helyzetüknél fogva nem tudják befizetni a járulékot.
Lásd:
Elfogadott előterjesztés 21-22. §-hoz
A társadalombiztosítás egyes ellátásaira, úgymint baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét tartalmazzák e rendelkezések. A baleseti egészségügy szolgáltatásra jogosultak körében olyan biztosítási kötelezettséget nem eredményező tevékenységet végző személyek kerülnek felsorolásra, akik esetében indokolt megteremteni a baleseti egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot.
Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körébe olyan személyek tartoznak, akiknek ezen szolgáltatásra való jogosultságát jogállása(például a saját jogú nyugdíjas személy, kiskorú), különböző típusú ellátásban való részesülése(például gyermekgondozást segítő ellátásban, ápolási díjban részesül),vagy szociális helyezte (például hajléktalan, szociálisan rászorult) alapozza meg.
https://www.parlament.hu/irom4..

Végezetül: A szakszervezetnek kutya kötelessége lenne, hogy figyelemmel kísérje a munkaadók járulék bevallási és teljesítési kötelezettségét, védve ezzel tagjaikat a munkaadók esetleges visszaélése tekintetében.

Ez az ellenzéki csürhe beleértve a szakszervezeti gittegyletet ( jobb szó nem illik rájuk) minden év végén kitalál valami szamárságot a törvények félremagyarázásával (tavaly a "rabszolga törvény" volt a téma) és magyarázza azt ami nincs is a törvényben.
Pedig a feladata az volna, hogy felvilágosítaná a tagjait, meg az embereket, hogy rendezzék és ellenőrizzék az egészségügyi ellátásuk feltételeit, illetve a biztosítási jogviszonyukat.
Fizetni csak annak kell a hétezer néhányszáz forintot, aki eddig is fizette, sőt azok köre is szűkült.
Sajnos a félművelt nagyérdemű a szakszervezetek politikai (Gyurcsány féle) megrendelésre készült zagyvaságait hamar beveszi.
Ráadásként az orvosi kamara gyurcsányista új elnöke is beszállt a ringbe, mert vele nem egyeztettek.
Csak tudnám mit kell egyeztetni járulék fizetési ügyben az orvosi kamarával.

Ismerem amit idézel. Ez azonban nem cáfolja azt amit írtam.

Puzsér Róbert már szégyenkezik, ahogy a szakszervezet is.
Pedig azért szégyenkezhetnének, hogy nincsenek tisztában a biztosítás fogalmával, amely eleve szolidaritás elvén működik, ahogy ezt az általad írt példa is bizonyítja.
Szolidaritás pedig annak jár, aki maga is tesz érte, aki megérdemli.

A jogszabállyal alapvetően semmi baj. A NAV-nak ( TB-nek?) kellene azonban előtte értesítenie hivatalos levélben a delikvenst mondjuk két hónap elmaradás után, hogy lépjen, mert nem lesz biztosítása. Ne az orvosra akarja ráborítani az asztalt, amikor a rendelőben kiderül. Ez különösen egy községben nagyon kínos helyzetekhez vezethet, mert azt hiszi, hogy a doki tol ki vele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés