Kezdjünk el beszélgetni

2019. december 14. 7:58

Bencsik András
Demokrata
Valójában a kulturális életben zajló erőátrendeződésről szól a dolog, de erről így nem szabad beszélni, mert ez politikailag nem korrekt.

„Elkezdődött az újabb kulturkampf, ezúttal a színházi fronton. A kiváltó ok a Katonában kirobbant zaklatási botrány volt, amelyről e sorok írójának az a véleménye, hogy ha egy férfi illetlenül közelít egy nőhöz, az csúnya dolog; ha erőszakoskodni kezd, akkor meg egyenesen bűncselekmény, ami miatt lesújt rá a törvény szigora, feltéve hogy a sértett jogi elégtételt kér magának.

De ha évek, sőt évtizedek múltán bukkan fel a bűn, akkor az emberben aggodalom támad. Mert egyre erősödik benne a meggyőződés, hogy itt valami másról van szó, hogy az utólag felhánytorgatott zaklatások valójában nem a megbántott lelke orvoslását tűzték ki célul, hanem valami egészen mást. Lehet, hogy személyesen valakit akarnak ezzel félre- és tönkretenni, de az is lehet, hogy általában véve a férfias fellépés lejáratása a cél, vagy valami más.

Ezúttal azonban az akció gellert kapott, mert míg a kormányoldali média heves hadjáratot indított a zaklatással vádolt, azt be is ismerő Gothár Péter rendező ellen, aki a liberális szellemi holdudvar ismert alakja, az ellenoldal váratlanul rátalált az Újszínház tagjára, Mihályi Győző színművészre, akit szintén zaklatással vádolnak. Ez azért volt fontos, mert felmerült, hogy a parlamenti többség olyan törvényt készül alkotni, amely alapján az erkölcsileg kifogásolható szellemi műhelyek állami támogatása korlátozható lenne. Hát ha korlátozzák a liberósokat, akkor korlátozniuk kell majd a jobbosokat is, gondolhatták azok a szorgos kezek, akik kikutatták a remek színművész, Mihályi Győző régi dolgait.

Be is indult az úthenger mindkét oldalon. Valójában a kulturális életben zajló erőátrendeződésről szól a dolog, de erről így nem szabad beszélni, mert ez politikailag nem korrekt. Úgyhogy beszéljünk inkább a nők meglapogatott popsijáról, bár tudjuk, hogy mire megy ki a harc.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kulturálatlan nép....Ma reggel a Klubrádióban egy független színházi vezető arról beszélt, hogy a független színházak társadalmi igényt elégítenek ki, közszolgálatot látnak el, aminek kellő nyomatékot adott az ötvenezres aláírás és a Madách téri tizenháromezer tüntető.

Az említett vezető szerint a kormány feladata, hogy a társadalmi igényre épülően emelje minimum háromszorosára a független színházak támogatását.

Nem is értem, hogy miért a mozdonyvezetők kapnak most is év évi juttatást, amikor csak réteg igényeket szolgálnak ki.

Változatlanul azt tartanám a legdemokratikusabbnak, hogy a rendkívül széles körű társadalmi igényre való tekintettel rendezzenek népszavazást mindezekről, kapjon az ügy igazi legitimációt.

A harchoz két félre van szükség, mivel a Fidesz, a kormány alkalmatlan a kultúrharcra, még kulturális törölközőre sem telik, amit bedobhatna, a megadás jeleként, így a páston csak a balliberális fél van egyedül. Ne használjuk a kultúrharc kifejezést.

Egyébként meg a kultúra minden országban, társadalomban stratégiai kérdés, a mindenkori kormányok, csak eltérő eszközrendszerrel, de mindenhol belefolynak az irányításba, orientálásba. Az állami finanszírozás területein különösen.

A mai hazai független színház elnevezése fals, hiszen részben állami csöcsön élnek, s még többet követelnek úgy, hogy a felhasználásába nincs belepofázás, majd ha művészi teljesítményük révén önfinnszírozóvá válnak, akkor használják ezt a jelzőt.

Mit legitimál tizenháromezer ember az utcán?

A kultúráról, kulturáltságról egy régi történet.

Hadrianus császár 131-ben Kappadókia legátusává nevezte ki Flavio Arrianot, aki ezt a tisztségét 137-ig töltötte be.

Egyik inspekciós utazása során Fekete -tenger mellet lévő Sinope közelében talált két összetört, görög feliratos oltárt. Parancsára az oltárokat fehér márványból helyreállították, rajta a görög felirattal.

Mi folyik ma? Rombolás, egymás kulturális értékeinek ócsárolása, alázása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés