Azt mondják, joguk van beleszólni a színházak életébe

2019. december 12. 18:20

Gyurcsány Ferenc
Facebook
Mi a bánatot nem lehet azon érteni, hogy a kultúra addig kultúra, amíg szabad?

„Mint a faék, olyan egyszerű a fideszes politikusok gondolkodása. Most azt mondják, hogy joguk van beleszólni a színházak életébe, ha azok állami támogatást kapnak. Tényleg?

Ezek szerint beleszólhatnak családi életünkbe, mert kapunk családi pótlékot és családi adókedvezményt. Beleszólhatnak, hogy miként kell autóabroncsot gyártani, mert adtunk állami támogatást a beruházáshoz. Megmondhatják, hogy ki focizzon a nemzeti válogatottban, mert kitömték őket közpénzzel. Ja! Lehet, hogy tényleg megmondják:)

Mi a bánatot nem lehet azon érteni, hogy a kultúra addig kultúra, amíg szabad? Ha elveszti szabadságát, akkor propaganda. Lehet ezt is mondani, de akkor mondják, hogy ezt akarják. Ennek hiányában sült barom hazugoknak tűnnek ebben a vitában. Persze lehet, hogy tényleg azok. Azok?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

...meg a sajtó is. :) A tánc is.

Azt sem tudja, mi a faék:-))))

Fegyenc megint trükközik a szavakkal: a szabadság nem az, amit ő ért ezen. A szabadság ugyanis felelős, eleve elkötelezett, ezért nem tetszőlegesség, hanem kötött az igazsághoz. Fegyenc a maga manipulatív praxisát érti szabadságon, egy szóval: machiavellista.

Mi lenne, ha a közönségre bíznák, hogy vesznek-e annyi jegyet, amennyi elég a kultúra fenntartásához? Katasztrófa.

Próbálom kulturáltan, bármennyire bunkó módon fogalmazol.

Amikor Magyarország EU pénzeket kap, de kritizálja az EU-t, akkor az bűn, és az EU-nak joga lenne visszafogni a pénzeket. Ti mondjátok, ne várjon pénzt az az ország, amelyik nem fogadja el, hogy beleszólnak a belpolitikájába, vagy a mainstreamtól eltérő saját ideológiát akar követni. Tegyük hozzá, hogy az említett pénzekért Magyarország gazdasági könnyítéseket ad a fejlettebb gazdaságoknak, ráadásul a pénzeket is ott költi el.

Akkor ezt most fordítsd le az állami pénzből folyamatosan a jobboldali kormány, a jobboldali ideológia ellen dolgozó színházak esetére. Amihez meg azt tehetjük hozzá, hogy ezek teljes egészében kompenzáció nélküli pénzek, mondhatjuk, hogy követelmény nélküli pénzek. Ez változna úgy, hogy aki a pénzt adja, bele akar látni a működés rendjébe. Nem a műsor választásba, nem a rendezésbe, a működésbe. Mert nincsen ingyenebéd - ezt sem jobboldalon találták ki.

Nincs művészi szabadság, amit az bizonyít, hogy Nemcsák mellé odatették ellenőrzési céllal Vásárhelyi Máriát, akinek ismerjük az életművét. Dörnernek megüzenték, hogy neki annyi, Bán Teodórát szintén taccsara tették. De ugyanez lenne a sorsa bármelyik, most balos igazgatónak, ha esetleg irányt váltana, addig tartana a karrierjük.

Én azt mondom, a színház termeljen annyi pénzt, amennyire képes, az állam pedig tegyen hozzá ugyanannyit, aztán lássuk, melyik színház mire megy, melyikre van nagyobb kereslet.

"...eltér attól az értékrendtől amit röviden jogállamiságnak és liberális demokraciának, európai értékeknek hívunk. Mikor ez ellen fellépnek azt nem úgy kell tekinteni, h beleszól a belügyeinkbe (mivel egy szövetség tagja vagyunk rohadtul nem belügy) hanem úgy, h be kell tartani a szerződést amit aláírtunk."

Tehát mégis csak eltérünk a mainstreamtól, ami egy szövetségben elfogadható lenne, hiszen ott van mozgástér, ideológiailag mindenképpen, de a birodalomban, ahogyan azt már megtapasztalhattuk, ilyen mozgástér nincs. Újítás a régi, általunk megtapasztalt birodalomhoz képest, hogy ott legalább egyértelműek voltak a követelmények, míg most konkrétan soha meg nem fogalmazott "értékek" mentén megy a vádaskodás. Nincs egységes jogállami leírás, különböző más, más módon működő, mégis elfogadott jogrendek vannak. Mint ahogyan a demokrácia önmagában egyértelmű, de a népi, vagy utódja a liberális demokrácia már kiforgatott fogalmak. A vádaskodások alapját mindig az ideológia képezi, egyszerűen az, milyen kormány vezeti az országot.

Az a kultúra szabad, amely apanázst nem fogad el. A többi csicska. Minden kultúrmunkás eldöntheti, hogy melyikbe tartozik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés