Az amerikai szenátus határozatban ismerte el az örmények elleni népirtást

2019. december 12. 21:22
Ankara a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmilliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt.

Az amerikai képviselőház után csütörtökön a szenátus is határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen  végrehajtott tömegmészárlást. A döntést a kongresszus felsőháza egyhangú szavazással hozta meg.

A határozati javaslat szövege „az örmény népirtás megemlékezésére” szólít fel, és leszögezi, hogy „visszautasítandó minden kísérlet, amely az amerikai kormányt az örmény népirtás tagadásához társítja”.

A javaslatot a szenátusban Bob Menendez demokrata párti politikus terjesztette elő, és egyetlen szenátor sem javasolta még módosítani sem. „Örvendek, hogy akkor fogadtuk el ezt a határozatot, amikor az örmény népirtás egyes túlélői még életben vannak” – jelentette ki érzelmektől telített hangon Menendez.

Az amerikai képviselőház nem egyhangúlag, de 405:11 arányban, elsöprő többséggel szavazta meg október végén az örmény népirtás elismerését kimondó határozatot. Akkor Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözölte, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig elítélte a határozatot. Ankara ugyanis a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmilliónyi örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt.

A megszavazott határozat nem törvény, azaz nem kötelező érvényű.

(MTI)

(A kép forrása: flixwatch.co)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magyarellenes holokauszt elismerésére mikor kerül sor?
„Magyarország 150 évig élt török uralom alatt, ami visszavetette fejlődését és olyan demográfiai katasztrófát idézett elő, (a 4,5 milliós magyarságból a török hódoltság végére mindössze 1,5 millió maradt, egy részük rabszolgaként végezte) amit idegen etnikumok tömeges betelepítésével kellett orvosolni.”
(Schmidt Mária, Látószög, 2016. augusztus 26.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés