A nemzeti együttműködés rendszere félmillió magyart kilökött az állami egészségügyből

2019. december 12. 21:38

Puzsér Róbert
Facebook
Kezdhetünk szégyenkezni, amiért magyarok vagyunk.

„Tegnap a nemzeti együttműködés rendszere félmillió magyart kilökött az állami egészségügyből. Magyarország minden korábbinál nagyobb lépést tett a latin-amerikai banánköztársaságok, a fallal határolt lakóparkok meg az azokat övező nyomortelepek végletekig atomizált társadalmai felé. Jól ismerjük ezt a neoliberális receptet: kedvez a tőzsdének és a milliárdosoknak, tragikus a természetnek és a szegényeknek. Orbán Viktor egyértelműen elkötelezte magát Horthy Miklós társadalmi hagyatéka, a zsellérek és cselédek Magyarországa iránt. Ennek fényében valósággal eltörpül a kultúrában osztogatott pénzek és pozíciók ügye. A probléma sajnos messze túlnő a kormánypárton: kár volna elhallgatni, hogy az ellenzéki pártok zöme éppúgy a neoliberális doktrínák foglya, mint maga a Fidesz. Az elmúlt harminc év egyetlen állandó mozzanata, hogy egy neoliberális politikus benyújtja a számlát a szegényeknek és a középosztálynak.

Szó sincs arról, hogy engem ne zavarnának a társadalombiztosítási rendszer potyautasai – könnyű ugyanakkor belátni, hogy lennie kellene egy szolidaritási minimumnak, amely társadalommá, még jobb esetben nemzetté formálna egy embertömeget. Érteni kellene, hogy a magyarság leszakadó százezrei már nem tudnak felelősséget vállalni a sorsukért: az oktatástól nem kaptak esélyt, a fennmaradásért zajló mindennapos küzdelem ledarálta őket, a szociális hálóból kihullottak, az elidegenült fogyasztók közönye pedig félreérthetetlenül jelzi nekik, hogy senki sem sír utánuk. Ha mi, magyarok hulladékként bánunk egymással, ha kiszolgáltatottjainkat az utca kövére vetjük, nemcsak a lelkünkkel fizetünk majd ezért. Fizetni fogunk a közbiztonságunkkal, fizetni fogunk a magunk sorsával, ha mi leszünk gyengék és védtelenek, fizetni fogunk, amikor el kell majd magyaráznunk a gyermekeinknek, hogy mitől ilyen lakhatatlan ez az ország, amely rég nem a hazájuk, mitől ilyen embertelenül gonoszak, irigyek és önzőek az itt élők, akik rég nem a honfitársaik. Kezdhetünk szégyenkezni, amiért magyarok vagyunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

https://www.hrportal.hu/c/egy-..

Anno a Népszabi írta meg......................

Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 10 éve
Egy falu, ahol mindenki rokkantsági járadékot kap

Nyírmihálydiban feltűnően sokan részesülnek rokkantsági járadékban. A rendőrségi vizsgálat során kiderült: többen vélhetően megtévesztették a járadék jogosultságáról döntő orvos szakértői bizottságot.

A csaknem kétezer lelkes Nyírmihálydiban több mint tízszer annyi értelmileg visszamaradott, s emiatt rokkantsági járadékra jogosult ember él, mint más, hasonló lélekszámú településeken. A folyamatban lévő büntetőeljárások és nyugdíjbiztosítási felülvizsgálatok megállapították, hogy valószínűleg szervezett akció történt a kilencvenes években a járadékok jogosulatlan megszerzésére.

A jelenleg havonta mintegy 32 ezer forintos rokkantsági járadék nem azonos a rokkantsági nyugdíjjal. A járadékra azok jogosultak, akiknek az egészségkárosodása a 25. életévük előtt eléri a nyolcvan százalékot, míg a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság a megszerzett szolgálati időtől függ.

Mint a Népszabadság cikkéből kiderül, a faluban nyílt titok, hogy a rokkantsági járadékkal kapcsolatos csalási ügy érintettjei mindannyian a helyi roma közösségből valók. Nyírmihálydiban mintegy kilencszáz cigány ember él, közülük sokan nyomorúságos körülmények között. Lehet, ez volt az oka, hogy többen járadékcsalással próbáltak jövedelemhez jutni.

A visszaélésekre akkor derült fény, amikor az illetékes gyámhivatal tudomására jutott, hogy egy nyírmihálydi férfi papíron súlyos értelmi egészségkárosodásban szenved, a valóságban viszont nyolc általánost végzett, majd autóvezetői jogosítványt is szerzett. A hivatal feljelentése nyomán rendőrségi nyomozás indult. Megállapították, hogy a nyírmihálydi leszázalékolási ügyek többsége feltűnő hasonlóságot mutat: ugyanazokat a tüneteket produkálták, súlyosan retardáltnak tűntek az orvosi bizottság előtt. Sokukról kiderült: csak megjátszották az értelmi fogyatékost.

Az ügyben Nagy Józsefet, a nyírmihálydi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét - első fokon - két év letöltendő börtönre ítélték csalásért. Szabadságvesztéssel sújtották 38 éves fiát is, akinél 17 éve állapítottak meg súlyos értelmi egészségkárosodást, azóta folyósították neki a rokkantsági járadékot. A vád szerint a fiú eljátszotta az Országos Orvosszakértői Intézet bizottsága előtt, hogy értelmi fogyatékos, az apa pedig asszisztált ehhez. Ügyüket másodfokon ősszel tárgyalják.

Népszabadság

Nemcsak a minimálnyugdíjasok jogosultak, hanem a nyugdíjasok. A többi rendben van.

"Nagyanyám mesélte, hogy a Horthy-rendszerben a mezőgazdasági idénymunkások is be voltak jelentve,"

Úgy látszik Nagyanyád tájékozottabb volt, mint Puzsér.

A témához kapcsolódik: http://midra.uni-miskolc.hu/do..

1. Szellemi, lelki társaid kedvelt mondása: nincs ingyenebéd.
2. Aki hajéktalan, bejegyzett álláskereső, a biztosítási jogviszonya él. Aki tud, de nem akar biztosítást fizetni, az meg fizesse az ellátását, ne mással akarja ezt megtetetni.

A potyautasokat nem a TB nem bírja el, hanem az igazságosság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés