Burány Sándor: A szexuális zaklatás csak együttműködési kényszer

2019. december 10. 10:26
Cinikusan nyilatkozott Burány Sándor, a Párbeszéd országgyűlési képviselőcsoportjának MSZP-s tagja a szexuális zaklatások ügyéről.

„Elnök úr olyan szépen keresztelte át a de facto vétójogot együttműködési kényszerré, hogy bennem felmerült, hogy tulajdonképpen az elmúlt hetekben a közvéleményt borzoló zaklatási ügyek azok nem is zaklatásnak minősíthetőek, hanem tulajdonképpen együttműködési kényszernek” – fogalmazott Burány Sándor, szocialista politikus, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának hétfői ülésén – írja az Origo. A politikus mellett a kijelentésről készült videófelvételen Bangóné Borbély Ildikó is látható, aki együtt nevet Buránnyal kijelentése után.

Az utóbbi időbe kiemelten érzékeny téma lett a szexuális zaklatás kérdésköre, miután kiderült Gothár Péter zaklatási ügye, melyet Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója majdnem egy éven keresztül próbált titkolni. Gothárt végül csak az után bocsátotta el a Színház- és Filmművészeti Egyetem, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár és a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium határozottan lépett fel az ügyben. Burány ügye kapcsán azonban érdemes felidézni képviselőtársai korábbi nyilatkozatait. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke 2014-ben azt posztolta a Facebookra, hogy „Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ebből az alkalomból mécsest gyújtottam az áldozatok emlékére, és erre kértem az ülésteremben tartózkodó minisztereket, államtitkárokat és frakcióvezetőket is”.

Szabó korábban kijelentette azt is, hogy a nők elleni erőszak nem a fizikai bántalmazással kezdődik, hanem azzal, ha egy társadalom megengedi a lányokat nyíltan prostitúcióra buzdító internetes oldalak közzétételét. A Katona József Színház, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében ugyanakkor Szabó és párttársa, a főpolgármester Karácsony Gergely is hallgatott. Karácsony Gergely korábban, 2016-ban még azt követelte a kormánytól, hogy nevezzenek ki egy nők elleni erőszak megszüntetéséért felelős kormánybiztost. A Párbeszéd és az MSZP korábban látványos, a nők védelme érdekében létrehozott performanszokat, falshmobokat is szervezett, például 2018 novemberében a Ne maradj csendben! nevű akciót, melynek kereti között a két párt civil szervezetekkel kiegészülve végig sétált az V. kerületi Deák Ferenc utcában. A nők elleni erőszak ellen ekkor beragasztott szájjal tüntetett többek közt Szabó Tímea is.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mi zaklatónk jó zaklató, a tiétek beteg állat.

Végülis az Országgyűlés is együttműködési kényszer 2:1 arányban. Egyébként mit keresnek
ellenzékiek a bizottságban?

És kinek a pinájára markolt rá? Monikáéra?

"... nem is zaklatásnak minősíthetőek, hanem tulajdonképpen együttműködési kényszernek”
Ebben van valami, ha van alá-, fölérendeltség.
Az ellenzék most úgy viselkedik, mint amivel a Fineszt vádolja Brüsszel "ellenességgel".
Szidjátok, de a pénzt meg elvárjátok, mert az jár!

Nem értem, minek akarja valaki vicceskedni, ha nem képes rá. Bangóné sem az a kimondott "tűzhányó az agya" kategória, de Burányról nem tudtam, hogy inkább alulról súrolja a kognitív elitet, mint hogy a tagja lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés