A kultúra közös ügy!

2019. december 9. 14:37
Mucsi Zoltán - Vecsei H. Miklós
Facebook
Kérünk minden döntéshozót, hogy hallja meg a csendesebb hangokat is és adja meg a diskurzus lehetőségét.

„Kedves Barátaink!

Két napja ülünk egymás mellett és azon gondolkozunk, hogyan fogalmazzuk meg őszinte szomorúságunkat és aggodalmunkat az elmúlt napok eseményei - a valódi szakmai egyeztetés nélküli, a színházak művészi autonómiáját súlyosan sértő új kultúrális törvényjavaslat - kapcsán.

Mindketten hiszünk abban, hogy áldozatos, egymásra figyelő munkával a magyar kultúrát újra érzékennyé, békéssé és egymás igazságát megérteni próbálóvá tehetjük.

Ennek a célnak egyik legfontosabb pillére - az oktatáson, a felelős sajtón és az irodalmon túl - a szép és évszázados magyar színpadi élet, ahol talán utolsóként találkozhatnak emberi hangnemben a különböző igazságok és világnézetek. Ennek a sokszínűségnek a megszűnése visszafordíthatatlan károkat okozhat nem csak a kultúrának, de a társadalmi párbeszédnek is.

Sokan, sok szakmában dolgozunk azért, hogy Magyarország visszataláljon az őszinte, emberi hangnemhez. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi, szakmai egyeztetés nélkül létrejött törvénytervezet ezzel szemben áll és végleg ellehetetleníti ezirányú törekvéseinket. Biztosak vagyunk abban, hogy az ország nagyobbik része hisz objektív igazságokban és nem a győzelemre, hanem a békességre vágyik. Ezeknek az embereknek most nincs hangja, csak tanácstalanul nézhetik, ami történik. Ebben a helyzetben mi nem maradhatunk csendben.

Nem tiltakozunk, egy ügy mellett szeretnénk kiállni.

Kérünk minden döntéshozót, hogy hallja meg a csendesebb hangokat is és adja meg a diskurzus lehetőségét, hogy hivatásunk jövőjét azok alakíthassák, akik a magyar kultúra, az irodalom és a színház sorsát pártatlanul a szívükön viselik.

Egymás megértésében bízva:

Mucsi Zoltán és Vecsei H. Miklós”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vecseiék nyitott kapukat döngetnek: a kormány csendes hangon kommunikál. Az ellenzék az, amelyik harsog, mert tudja, hogy józanul felfogható érvei nincsenek.

Válaszok:
marko11 | 2019. december 9. 15:22

annyira csendes, hogy előbb volt meg a törvényjavaslat, mint az ürügy
egyébként persze egyszer már láttam egy vezető fideszest színházban is, de nem írom ki a nevét, nehogy baja essék

Válaszok:
péterx | 2019. december 9. 16:11

Nagyon egyszerű a képlet, az a kevés nem balliberális színész aki nem sorakozik fel látványosan a fősodor mögé, az félti a további pályafutását.

A színésznőket évek óta rendszeresen a nemi szervénél fogdosó Gothár mint "ürügy"? Észnél legyél már!

Hozzám méltót nem tudsz írni, te érv helyett minősítgető.

A szinház mércéje a néző. Ha bejönnek, akkor jó az előadás, ha otthon maradnak, akkor meg nem. Szerintem nincsen jobb vagy baloldali Lear Király, rossz vagy jó előadás, rendezés illetve színészi játék van. Kurosawa például filmen áthelyezte az egész történetet a középkori Japánba, a lányok helyett persze fiuk lettek és az egészből egy szuggesztív film ( Ran-Káosz), azaz még az átdolgozás is elfogadható, ha az jó.

Nem vagyok egy baloldali fan, de azt kell mondanom, hogy mind Vidnyánszky, mind Alföldi jó rendező, akiket a munkáik alapján kell megítélni és nem a pártállásuk szerint. Én még emlékszem Major Tamásra vagy Gobbira, sült baloldaliak voltak, de kitűnő szinészek. ( Major igazgatóságát inkább hagyjuk, az nem volt fényes.)

A kultúra közös ügy! Valóban. Ahogy a zaklató kultúrcápák is.

Mi van? Érv híján együtt üvöltesz a farkasokkal. Gyurcsány komcsi elvtársad hogy van? Túl van már a napi delíriumán?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés