Stadionstopból kórházstop lett Budapesten

2019. december 7. 11:07

Láng Zsolt
Magyar Nemzet
Úgy tűnik, nem riogatás volt, hogy Gyurcsány fogja irányítani a fővárost a szivárványkoalíció többségbe kerülése után. Interjú.

„A különböző bizottságokban, az önkormányzati cégek igazgatóságában és felügyelőbizottságaiban a 2010 előtti szocialista kormányzás olyan arcai tűntek fel, mint Draskovics Tibor, vagy Atkári János. De ha az alpolgármestereket nézzük, közülük két szocialista veterán is található Gy. Németh Erzsébet és Tüttő Kata személyében. Azt jelenti mindez, hogy visszatérhet a Demszky-korszak?

A káder nem vész el, csak átalakul, idézhetnénk a híres mondást, amely ebben a kontextusban kiváltképp megállja a helyét, hiszen olyan háttéralkuk köttettek, amelyekkel a régi nomenklatúra emberei jöttek vissza. Az ön által is említett nevek hallatán az az érzés foghatja el az embert, hogy időutazáson vesz részt. Valóban szürreá­lis élmény volt azt látni, hogy a Humán bizottság élére azt a Havas Szófiát tették, aki az 1956-os forradalmárokat gyilkosoknak tartja, vagy hogy Gyurcsány Ferenc egykori testőrét, Handl Tamást nevezték ki a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság vezetőjének. A főpolgármester egy interjúban azt mondta, hogy Atkári segítségével szeretné visszaszerezni a Fővárosi Csatornázási Művek részvénypakettját, hiszen Demszky Gábor alatt Atkári készítette elő a vállalat privatizációját is. Bénító érvelés, az biztos. Ezek alapján szinte már az a különös, hogy Szilvásy György és Hagyó Miklós nem jelentek meg esküt tenni. Úgy tűnik, nem riogatás volt, hogy Gyurcsány fogja irányítani a fővárost a szivárványkoalíció többségbe kerülése után. A bukott szocialista miniszterelnök ennek megfelelően ott is ült az első sorban a közgyűlés alakuló ülésén.

Bár ön például helyet kapott a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) felügyelőbizottságában, ám aránytalanul kevés hasonló tisztséget kaptak a kormánypárti képviselők. Erről mi a véleménye? 

A baloldali többség felrúgta a korábbi megállapodást azt illetően, hogy a különböző bizottsági helyek, valamint az önkormányzati vállalatok igazgatósági, felügyelőbizottsági tisztségei­nek elosztása mandátumarányosan történjen. Karácsonyék azzal az abszurd érvvel indokolták azt a lépésüket, hogy a kormánypártok kontójára juttattak ilyen tisztségeket az LMP-nek és a Jobbiknak, hogy ezek a pártok az előző közgyűlésben szerintük »túl jóban voltak« velünk, ezért egy kalap alá vették őket a Fidesz–KDNP-vel. Ez teljesen értelmezhetetlen, ám viccnek azért erős. Közel 300 ezer szavazó voksolt az országot kormányzó pártszövetség képviselőire Budapesten, ez alapján jóval több döntéshozói tisztség járt volna az önkormányzati vállalatokban.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a Párbeszéd társelnöke az általa gyakran emlegetett átláthatóság követelményeit sem tartja be, hiszen mindössze háromnapos pályázatírási és beadási határidőt adtak meg a BVH vezetői posztjára. A villámpályázaton pedig Bajnai Gordon volt kabinetfőnöke, Walter Katalin nyerte el a legnagyobb fővárosi vállalat vezérigazgatói posztját. Mit szól a szokatlan tenderkiíráshoz? 

Úgy tűnik, hogy megszűnt pártokkal is kellett bővíteni a politikai alkukat. A tények egyértelműek, felesleges volt ezt a látszatpályázatot eljátszani. Annyira személyre szabott kiírásról volt szó, hogy a feltételek között az öt év vezetői tapasztalatot kiválthatóvá tették ugyanennyi idő tanácsadói tapasztalattal, hogy a jelölt megfelelhessen.

A főváros eddigi működését látva nem fenyeget az a veszély, hogy a baloldali többség a pártpolitizálásra használja majd a választóktól kapott felhatalmazását? És így a viták szakmai alapon történő lefolytatása, valamint lelkiismeretes döntések helyett a budapestiek szenvedik majd el ennek a következményeit?

Természetesen a közgyűlésben mindenkinek Budapest és lakosainak az érdekeit kell szolgálnia. Mi a Fidesz–KDNP-frakcióban a tudásunk legjava szerint végezzük a munkánkat, az új főpolgármesterrel pedig igyekszünk jóhiszeműek és türelmesek lenni – hiszen láthatóan még nincs meg a kellő tapasztalata – és megvárni, hogy az első néhány hónap alatt képes-e egy koherens Budapest-vízióval előállni. Azonban a jövő év elejére szeretnénk, ha látszana, hogy a baloldali városvezetés hová szeretne eljutni két-három éven belül, és milyen lépcsőkön keresztül tennék ezt. Tarlós István hivatali ideje alatt Budapest fejlődő, szerethető város és Európa egyik legnépszerűbb turisztikai fővárosa lett, és szeretnénk, ha ezen az úton haladhatnánk tovább.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Geri-Feri dve bratinki.

Ez az ellenzéki hazudozás tipikus, ne számítson semmi jóra, aki rájuk szavazna.

A ballib felrúgta brüsszelben és Budapesten is azt a bevett szokást, hogy szavazatarányosan legyenek a helyek elosztva.
Nem baj. Majd 2022-ben nekik sem kell adni.

Tudod Tunya, ha a nagymamának fütyije lett volna, ő lett volna a nagypapa. Ennyit a "volna" típusú érvelésedről. Ja, és ha a Mozgalom nem baloldali kreatúra lett volna, akkor most nem lenne az összefogás egyelőre megtűrt része.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés