A balliberális oldal csak beszél az éghajlatváltozás elleni küzdelemről, de nem cselekszik

2019. december 5. 11:05

Rétvári Bence
Facebook
Össze-vissza nyilatkoznak, de amikor tenni kell, tétlenek maradnak.

 

„Itt van például az oktatás kérdése. Ma minden kilométerkőnél elmondják, hogy a klímaváltozás veszélyeiről már az iskolában beszélni kell. Saját kormányzásuk alatt 2 Nemzeti Alaptantervet fogadtak el (2003-ban és 2007-ben), de egyikben sem fordul elő sem az éghajlatváltozás, sem a klímaváltozás szó. Egyetlen egyszer se írták le, pedig már akkor is ismert volt, most viszont minden második mondatukban szerepel. Ezzel szemben a 2012-ben elfogadott NAT-ban nyolcszor fordul elő ez a két kifejezés (az éghajlatváltozás 4 alkalommal, a klímaváltozás szintén 4 alkalommal). Ők csak beszélnek az éghajlatváltozásról, amikor éppen ez divat, mi viszont rögtön cselekedtünk, ahogy lehetőségünk volt rá. De ezen túlmenően is hangsúlyos téma az oktatásban a környezetvédelem.

Magyarország a környezetvédelmi oktatás terén más országok előtt jár, hiszen az éghajlatváltozás témaköre fontos részét képezi a hazai oktatási rendszer által közvetített ismereteknek. Az iskolákban jelenleg a földrajz, a biológia, a fizika és a kémia tantárgyak keretében is tanulnak a fiatalok az éghajlatváltozásról. A jelenleg hatályban lévő – és az újonnan készülő is - Nemzeti alaptanterv kiemelt területként kezeli a fenntarthatóság, a környezettudatosság ügyét. Ennek értelmében a felnövekvő nemzedékeknek meg kell tanulniuk, hogy az erőforrásokat csak tudatosan, takarékosan és felelősségteljesen szabad felhasználni.

Kiemeli a környezetvédelmet a többi ismeret közül, hogy számtalan tanórán kívüli iskolai programnak is ez a fő témája évek óta: Ökoiskola Program, Fenntarthatósági Témahét, Világ Legnagyobb Tanórája, Csodaszarvas iskolai közösségi program, Erzsébet-táborok programja.

Az Ökoiskola Program keretében részt vevő mintegy 1050 köznevelési intézménynek a mindennapjaiba szervesen beépülnek a környezet védelmével és a fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységek.

A Fenntarthatósági Témahét 2016. óta megvalósuló program, amelyhez évről évre az iskolák egyre nagyobb számban csatlakoznak. A 2018/2019. tanévben 1540 iskola több mint 330 000 diákja vett részt a témahéten. Ebben a programban a hagyományos iskolai keretekből kilépve foglalkoznak a klímavédelemmel a diákok.

Az EMMI támogatásával szerveződik a Világ Legnagyobb Tanórája című egyhetes esemény is, amelyhez 2019-ben 634 iskola közel 4700 osztálya csatlakozott. A program fő célja, hogy felhívja a tanulók figyelmét a Fenntartható Fejlődési Célokra. Ezek egyike a fellépés az éghajlatváltozás ellen.

A Csodaszarvas iskolai közösségi program keretében bentlakásos és napközis, egyhetes programokat dolgoztak ki. Az egyhetes környezetvédelmi program a Csodaszarvas iskolai közösségi program kínálatából – a pedagógusok választása alapján – tavaly a harmadik, idén már a legnépszerűbb volt.

A környezetvédelem fontossága az Erzsébet-táborok programjaiban is tetten érhető. A gyerekeket a programokon keresztül is ösztönzik a szervező Erzsébet Alapítvány munkatársai a környezettudatosságra.

2018-ban a pedagógusminősítés már meglévő kompetenciaterületei kiegészültek a fenntarthatóságra nevelés pedagógiai tevékenységeivel.

Környezetünk megóvásával lehet küzdeni a klímaváltozás ellen. Komoly dolgokhoz nem lehet komolytalanul viszonyulni, nem lehet minden nap mást mondani, össze-vissza beszélni. Mi, az elmúlt 9 évben fontos konkrét lépéseket tettünk, kézzelfogható eredményeket értünk el, hogy a fenntarthatóságra nevelés, környezetünk megóvása általános szemléletmóddá és gyakorlattá válhasson az óvodákban és az iskolákban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdemes a kommunikáció terén változtatni a stratégián, és ezeket az eredményeket tudatosítani a nagyközönség számára is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés