Von der Leyennel esélyünk nyílik az újrakezdésre

2019. december 4. 13:53

Varga Judit
Die Welt
Jean-Claude Juncker alatt meglehetősen leépült a bizalom.

Jó hír Magyarországnak Ursula von der Leyen személye? Végtére is az utóbbi években nem volt felhőtlen a kapcsolat az ön országa és az Európai Bizottság között. 

Most esélyünk nyílik az újrakezdésre. Abból indulok ki, hogy biztosan lesznek még konfliktusok, de Ursula von der Leyen szem előtt tartja a kelet- és közép-európai országok érdekeit és gondjait. Ő nem kioktat bennünket, hanem meg akarja érteni, hogy milyen a történelmi helyzetünk, és miért térünk el egyes megözelítésekben az európai mainstreamtől. Szerencsések vagyunk, hogy Várhelyi Olivér a fontos bővítési portfóliót kapta meg. Ez a kormányunk sikere, és bizonyítéka az együttmőködési készségünknek.

Azt is mondhatnánk, hogy Von der Leyen asszony nevezetes egyszerűséggel így fejezi ki köszönetét, mert a keleteurópai szavazatok nélkül nem lehetett volna bizottsági elnök.

Ezt én nem így látom. Azért támogattuk Ursula von der Leyent, mert egyértelműen megkülönböztette magát az elődjétől. Ő egy nő, hét gyermek édesanyja és közép-európai. Az első bejelentései is elég sokatmondóak.

Ön konfliktusokat említett. Hol számít véleménykülönbségekre az új bizottsággal?

Nem vagyok naiv, és a vita az európai demokrácia lételeme. De mindemellett van egy jobb kiindulási pontunk, ahol Európa nem jó és rossz országokra van felosztva. Jean-Claude Juncker alatt meglehetősen leépült a bizalom. Most ennek az újjáépíttéséről van szó, a tiszteletre alapozva. Emellett áll Ursula von der Leyen.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Attól tartok, a jó ország - rossz ország felosztás maradni fog. A jó ország az, amelyik beáll a sorba, és a mainstream migrációs politikát folytatja, valamint minél kevésbé törekszik a nemzeti identitása megőrzésére. A rossz ország ezek ellenkezőjét teszi. Szerintem számos nemzetközi erő törekvése Magyarország "jó" országgá tétele. A DK és a Momentum, valamint az MSZP és a Jobbik helyzetbe hozásával.

Olyan unalmas vagyok, mint egy DK közlemény. Vagy egy Momentumos poszt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés