Embercsempészet Rómában?

Salvini bírált: minden NGO-hajó előtt megnyitja Róma a kikötőket

2019. december 4. 7:46
Az Alan Kurdi mellett az Ocean Viking is kiköthetett olasz kikötőben.

Újabb két civilhajónak adott kikötési engedélyt az olasz kormány. Az Alan Kurdi német civilhajó 61 személlyel a fedélzetén a szicíliai Messinában, az Ocean Viking 60 migránssal a szintén szicíliai Pozzallóban kapott kikötési engedélyt a belügyminisztérium kedd esti bejelentése szerint.

A belügyi tárca közölte, hogy Olaszország ismét az Európai Bizottságot szólította fel, hogy koordinálja az érkezők szétosztását az önként jelentkező EU-tagállamok között. Hozzátette, hogy elsőként Németország és Franciaország jelezte, hogy készen áll az érkezők egy-egy csoportjának átvételére. A közlemény hangsúlyozta, hogy a szétosztás a szeptember végi máltai megállapodás szerint történik, amely az érkező migránsok európai szétosztását szorgalmazta.

Az Alan Kurdi – a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója – Líbiánál vette fedélzetére a migránsokat, majd elindult Olaszország irányába. Napok óta a tengeren várakozott, hogy az olasz hatóságok biztonságos kikötőt jelöljenek ki számára. Vasárnap már nyolc személyt evakuáltak a hajóról rossz egészségi állapotuk miatt, és Lampedusára szállították őket. Az Alan Kurdi kikötését számos nemzetközi emberjogi szervezet, valamint olasz baloldali politikusok is szorgalmazták. Kedden a civilhajó a szicíliai Palermo polgármesterétől, Leoluca Orlandótól kért felhatalmazást a kikötéshez.

Az Ocean Viking az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) közös hajója.

Matteo Salvini a Liga vezetője, volt belügyminiszter közösségi oldalán úgy reagált, az olasz kormány „minden NGO előtt megnyitja a kikötőket, ez őrület, sőt cinkosság”. Salvini arra utalt, hogy szerinte a nyitott kikötők politikájával Róma az embercsempészek kezére játszik.

(MTI)

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A beszámolók szerint szerencsétlenek családtagjai és rokonai adták össze a pénzt, és vettek fel kölcsönt arra, hogy becsempésszék az illetőt az EU-ba, akin nagy a kényszer, hogy mindenképpen pénzt csináljon, és azt hazautalja. Persze a csempészek elhitették velük, hogy itt arany élet van, kolbászból van a kerítés, alanyi jogon jár a ház, az autó, és mellé a több ezer euró, és csak itt jönnek rá arra, hogy őket csúnyán átverték, és legnagyobb eséllyel (nyelvtudás és használható szakma híján) legnagyobb eséllyel valamelyik bűnszervezetbe fog betagozódni.
Ehhez képest az EU hivatalos szervei számára tabu az, hogy itt embercsempészet történik, hogy az érkezők csak nagyon kis része tud beilleszkedni, és nem is próbálják meg, hogy azokban az országokban, ahonnan a legtöbb migráns jön, elmondják, hazugság, amit a csempészek mondanak, a legtöbb illegális bevándorló nyomorogni fog. Ahogy azokban az országokban segíteni sem próbálnak, hogy _ne_ induljanak el azok az emberek.

Kigolyózták Salvinit, de csak azt érték el vele, hogy a következő kormányt ő fogja alakítani, akár koalíciós partner nélkül is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés