Roger Scruton méltatása

2019. december 04. 14:55

Örök hálával tartozunk Önnek bölcsességéért és barátságáért. Sir Roger, Isten áldja Önt!

2019. december 04. 14:55
Orbán Viktor
Orbán Viktor
miniszterelnok.hu

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Sir Roger!

Nagy nap a mai nap az életünkben. Ma megfordíthatjuk az események irányát: eddig minket tüntetett ki barátságával, most pedig mi tüntethetjük ki Önt a magyar nemzet nevében. Amikor a filozófusokra gondolunk, általában a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut, az a gyakorlatiasság. Azonban amikor Sir Roger Scrutonra gondolunk, a kiváló filozófusra, akkor rögtön egy gyakorlatias ember alakja jelenik meg lelki szemeink előtt. Hogyan lehetséges ez? A konzervativizmus, az a politikai eszme, amellyel Scruton professzor azonosul, furcsa jelenség. Amíg alapvetően egy elmélet, azt tanítja meg nekünk, hogy a világot nem lehet elméletek alapján megmagyarázni. Amíg az eszmék világában létezik, azt sugallja, hogy a gyakorlat sokkal fontosabb, mint az elvont eszmék. A konzervativizmus tehát egyfajta ellentmondás önmagában. Talán ezért van az, hogy képes megérteni az ellentmondásokat, és anélkül tudja azokat értelmezni, hogy ideológiává válna. Mert ahogy szeretett professzorunktól megtanulhattuk: a konzervativizmus minden, csak nem ideológia, sőt valójában az ideológia ellentéte.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Sir Roger Scruton a gyakorlat embere, nem pedig az elvont eszméké. Abban az időben, amikor a Szovjetunió még létezett, nemcsak filozófiai alapon ellenezte a kommunizmust. A közép- és kelet-európai antikommunista erők lelkes és cselekvő szövetségese volt. Olyan sok mindenben segített bennünket, hogy szinte felsorolni sem lehet. Annyira a gyakorlat embere volt, hogy legalább két helyről is száműzték: a kommunista Csehszlovákiából és a nyugati tudományos körökből. Ez két olyan hely, ahonnan ha kizárják az embert, akkor valószínűleg az onnan kizártnak van igaza. Scruton professzor olyan ember, aki mindig a valóság és az igazság oldalán állt. Amikor még szovjet megszállás volt Közép- és Kelet-Európában, segített a kommunizmus elleni harcban. Azonban nem támogatta vakon a nyílt társadalmak eszméjét, mert eléggé éber volt ahhoz, hogy meglássa annak hibáit, és figyelmeztessen bennünket annak veszélyeire. Ugyanakkor idejekorán látta az illegális migráció veszélyét, és megvédte Magyarországot az igazságtalan bírálatokat megfogalmazókkal szemben. Gyakorlati ember, mert magatartásában az egyetlen állandó jellemvonás a hűség. A szabadságszerető magyar emberek hű barátja volt, és az ma is. Olyan ember, aki tudja, hogy ez a szabadság a nemzetállamokon és a keresztény civilizáción alapul. A magyarok barátja, mert mellettünk áll jóban-rosszban. Ez az igazi lojalitás és ez az igazi barátság. És ezek a dolgok csak a gyakorlatban léteznek.

Tisztelt Professzor Úr!

Örök hálával tartozunk Önnek bölcsességéért és barátságáért. Sir Roger, Isten áldja Önt!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2019. december 05. 14:45
Szep beszed, oszinte, igaz szavak.
Menhetten
2019. december 04. 21:10
Orbán nem tudja használni az internet, facebookot. Saját portáljat havi több 100 millióért irjak. Egy egész troll hadserege van, és az ellenzéki cikkek alatt kommentelő fizetett emberei, akiknek be kell fotózniuk, hogy aznap mit alkottak, és délután elküldeni a központba. A szamitógépet be sem tudja kapcsolni.:) Gép elé ül es lefotóztatja magát. Ott a lakájmédia, aki kiposztolja a facebookra a cikkeket és azt, hogy mit KELL gondolni. Ott vannak az influenszerei, mint a kis Jeszenszky, Jurák kata és társaik. Rég rajta van a mocskos mancsa az interneten. Orban hülye a számitástechnikahoz, es a mai kor terchnologiai fejlődéséhez, kihivásaihoz.
olajfa1
2019. december 04. 17:28
Végre! hogy valaki ki merészelte mondani a KENDŐZETLEN IGAZSÁGOT!
luzitanxaver
2019. december 04. 16:33
"Amikor még szovjet megszállás volt Közép- és Kelet-Európában, segített a kommunizmus elleni harcban. Azonban nem támogatta vakon a nyílt társadalmak eszméjét, mert eléggé éber volt ahhoz, hogy meglássa annak hibáit, és figyelmeztessen bennünket annak veszélyeire. Ugyanakkor idejekorán látta az illegális migráció veszélyét, és megvédte Magyarországot az igazságtalan bírálatokat megfogalmazókkal szemben." Pontosan ugyanazért nem támogatta vakon a nyílt társadalmak eszméjét, amiért korábban segített a kommunizmus elleni harcban. És ugyanezért látta idejekorán az illegális migráció veszélyét. Mert rajta nem működött az a masszív agymosás, ami a nyugat-európai "szellemi" "elit" túlnyomó többségét alapvetően határozza meg. Nem csoda, hogy a "megfelelő" körökben gyűlölik, mint a pestisest, mert lelkesedni rest volt ugyan, néma viszont nem maradt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik