Roger Scruton méltatása

2019. december 4. 14:55

Orbán Viktor
miniszterelnok.hu
Örök hálával tartozunk Önnek bölcsességéért és barátságáért. Sir Roger, Isten áldja Önt!

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Sir Roger!

Nagy nap a mai nap az életünkben. Ma megfordíthatjuk az események irányát: eddig minket tüntetett ki barátságával, most pedig mi tüntethetjük ki Önt a magyar nemzet nevében. Amikor a filozófusokra gondolunk, általában a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut, az a gyakorlatiasság. Azonban amikor Sir Roger Scrutonra gondolunk, a kiváló filozófusra, akkor rögtön egy gyakorlatias ember alakja jelenik meg lelki szemeink előtt. Hogyan lehetséges ez? A konzervativizmus, az a politikai eszme, amellyel Scruton professzor azonosul, furcsa jelenség. Amíg alapvetően egy elmélet, azt tanítja meg nekünk, hogy a világot nem lehet elméletek alapján megmagyarázni. Amíg az eszmék világában létezik, azt sugallja, hogy a gyakorlat sokkal fontosabb, mint az elvont eszmék. A konzervativizmus tehát egyfajta ellentmondás önmagában. Talán ezért van az, hogy képes megérteni az ellentmondásokat, és anélkül tudja azokat értelmezni, hogy ideológiává válna. Mert ahogy szeretett professzorunktól megtanulhattuk: a konzervativizmus minden, csak nem ideológia, sőt valójában az ideológia ellentéte.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Sir Roger Scruton a gyakorlat embere, nem pedig az elvont eszméké. Abban az időben, amikor a Szovjetunió még létezett, nemcsak filozófiai alapon ellenezte a kommunizmust. A közép- és kelet-európai antikommunista erők lelkes és cselekvő szövetségese volt. Olyan sok mindenben segített bennünket, hogy szinte felsorolni sem lehet. Annyira a gyakorlat embere volt, hogy legalább két helyről is száműzték: a kommunista Csehszlovákiából és a nyugati tudományos körökből. Ez két olyan hely, ahonnan ha kizárják az embert, akkor valószínűleg az onnan kizártnak van igaza. Scruton professzor olyan ember, aki mindig a valóság és az igazság oldalán állt. Amikor még szovjet megszállás volt Közép- és Kelet-Európában, segített a kommunizmus elleni harcban. Azonban nem támogatta vakon a nyílt társadalmak eszméjét, mert eléggé éber volt ahhoz, hogy meglássa annak hibáit, és figyelmeztessen bennünket annak veszélyeire. Ugyanakkor idejekorán látta az illegális migráció veszélyét, és megvédte Magyarországot az igazságtalan bírálatokat megfogalmazókkal szemben. Gyakorlati ember, mert magatartásában az egyetlen állandó jellemvonás a hűség. A szabadságszerető magyar emberek hű barátja volt, és az ma is. Olyan ember, aki tudja, hogy ez a szabadság a nemzetállamokon és a keresztény civilizáción alapul. A magyarok barátja, mert mellettünk áll jóban-rosszban. Ez az igazi lojalitás és ez az igazi barátság. És ezek a dolgok csak a gyakorlatban léteznek.

Tisztelt Professzor Úr!

Örök hálával tartozunk Önnek bölcsességéért és barátságáért. Sir Roger, Isten áldja Önt!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy igen fontos jellemzőt elhallgatsz:
Orbán beszédei tömörek, minden szónak megvan a helye és jelentősége.
Nem abból áll, hogy legyünk szolidárisak a szegényekkel és segítsük a rászorultakat, meg, hogy össze kell fognunk és együtt menetelve megteremtjük, szóval nála nincs olyan, hogy szófosás...

Az ilyen tömörített beszédeknél igencsak ügyelni kell, nehogy félreértésre okot adjon. Ezért a pontos felolvasás.

Itt nemcsak a retorikáról van szó.
Bárcsak így lenne.
Orbánnak figyelembe kell vennie az üzenet átadásánál:
nemzetközi média
Zsidó Világtanács
kis-antant országok, Ukrajna
egyházak, felekezetek
polgárok összessége estébék, de mindenekelőtt
mély állam, háttérállam
számokban kifejezhetetlen fölényét

Ezek mind-mind az 1920-ban, 1945-ben, 1956-ban, 1989-ben többszörösen elveszített magyar szuverenitás helyreállításának ellenségei.

Ragad meg valóságosan a qrva anyádat, aki ilyen tisztességre nevelt.

Albatros, az a helyzet, hogy a gondolkodás és valóság / a Lét / eredetileg egybeesik. Ha nem így lenne, soha nem tudnál egy valóságot sem elméletileg belátni.

Az emberi megismerés véges IS, de van feltétlen dimenziója IS, s ezért létezik az ismeretelméleti probléma. Ezért tudjuk felismerni, ha tévedünk, s ezért tudjuk az igazságot megkülönböztetni a tévedéstől. Tehát: "a" valóságot be tudjuk látni, de nem kifejezetten, mert a kifejezett-megfogalmazott szinten csak lépésről lépésre tudjuk összefoglalni, amit eredetileg már teljesen tudunk. Orbán általad kifogásolt mondata tehát helytálló / mert EREDETILEG a valóság és az igazság egybeesik /.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés