Az új önkormányzat lényegében szabad utat nyitott a budapesti olimpiának

2019. december 4. 20:46

Haskó László
Magyar Narancs
Illetve – ami még rosszabb – Budapest olimpiai sportvárossá degradálásának.

„A kancellária már értelmezte is a főváros feltételeit. Az új önkormányzati vezetők az atlétikai stadion fölépítésének elfogadásával lényegében szabad utat nyitottak a budapesti olimpiának, illetve – ami még rosszabb – Budapest olimpiai sportvárossá degradálásának. Ezzel nem az a baj, hogy megtörténik, még csak az sem, hogy a főváros lakói egyáltalán nem annyira sportosak, mint a felcsútiak.

A baj az, hogy az új funkció – a sport – kiszorítja a régit: a szép kulturált polgári életet. A belváros közelébe épülő több tízezres stadionokba a rendezvények idején özönlenek majd a vidéki és a külföldi turisták – ellehetetlenítve mindenféle közlekedést. Ha véletlenül egy magyar csapat vagy egyéni sportoló győz vagy veszít, százszor nagyobb lesz a randalírozás, mint a Fradi-Dózsa után. Szóval ez egy egészen más kultúra, egészen más világ. Nem azt kívánom hangsúlyozni, hogy ez a kultúra a fővárostól teljesen idegen. Azt nem, de a tágabb értelemben vett belvárosban csak akkor fér el, ha a meglévő funkciót és városképet tönkreteszi.

Tovább nehezíti Budapest sorsát az, hogy a fővárosi közgyűlés a kormánnyal való együttműködésre szavazott, ígéretéhez és elveihez hűen. Ez igazán szép és európai dolog, csakhogy a magyar kormány se nem szép, se nem európai, úgyhogy velük az együttműködés kölcsönösen előnyös formája elképzelhetetlen. A kormány szinte sohasem tartja be az ígéreteit. Sem a főpolgármester, sem a polgármesterek nem hihetik, hogy ez ügyben bármi változni fog. Hiába előnyös az alku a kormánynak és csak igen csekély fejlesztési reményt ad a fővárosnak, félő, hogy így sem lesz betartva. A kancellária miniszteri szócsöve már értelmezte is Budapest feltételeit: azokat javaslatnak tekintik, és „nyitott kapuk” döngetődnek. Szépséghiba, hogy a „nyitott kapukat” legalább 10 éve döngetjük – hiába.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az ember nem normális. Az olimpiára nem jellemző a futball huliganizmus.
Egyébként Karácsony messze többet kér az atletikai stadionért, mint minden kerületbe CT-t, ami a választási kampányban elhangzott.
Érdekes a 20 ezer forintos fűtés támogatásról nem beszél ez a notórius Magyar Narancs szerző.

"...ozonlenek majd a videki es a kulfoldi turistak..."
Jaj Istenem, jaj Istenem, amellett, hogy nem birod a kepuket, fokent a videkieket, felsz, hogy eszreveszik, a Zorban ellopta a demokraciat?

“Budapest olimpiai sportvárossá degradálása”

ÖKÖR!

A zsidó olimpiának biztosan.

"ami még rosszabb – Budapest olimpiai sportvárossá degradálásának."
Hej, ha Tel Aviv lenne olimpiai aspiráns, de szép, nemes rendezvény lenne az olimpia...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés