Homoszexuális témájú oltárképet avattak egy malmői templomban

2019. december 2. 13:02
A kép felavatását Advent kezdetére időzítették.

Homoszexuális témájú oltárképet avattak Svédországban. Helena Myrstener, a malmői Szent Pál templom lelkésze büszkén számolt be Twitter-oldalán, hogy a világon elsőként avattak fel ilyen témájú oltárképet templomban. A kép felavatását Advent kezdetére időzítették.

Vasárnap történelmet írunk. Svédország egyetlen LMBTQ oltárképét adjuk át a malmői Szent Pál templomban. Természetesen a kép a kórus és a régi oltárkép mellett kap helyet. Nagyon boldogok és büszkék vagyunk” – fogalmazott Myrstener.

A Paradicsom című festményt 2012-ben készítette a saját magát kultúrmarxistaként jellemző fotóművész, Elisabeth Ohlsson Wallins, akit a XV-XVI század fordulóján élt német festőművésznek, a szász festőiskola alapítójának, Lucas Cranachnak az „Ádám és Éva” című festménye ihletett meg. Ohlsson képén viszont Ádám és Éva helyett egy homoszexuális és egy leszbikus pár kapott helyet, illetve egy transznemű férfit is ábrázolt.

A művész eredetileg az egyik legrégebbi svéd templomnak, a X. században épült Skara katedrálisnak adományozta volna a képet, ahol azonban visszautasították annak elhelyezését, így került végül Malmőbe az alkotás. A Szent Pál templom hivatalvezetője, Sofia Tunebro az Expressen malmői lapnak úgy nyilatkozott: „Óriási fellélegzés ez azoknak, akik eddig nem képviseltethették magukat egyetlen templomban sem... Nem számít, kit szeretünk, vagy mivel azonosulunk, mindannyian számíthatunk Isten szeretetére.

A templom Facebook-oldalának legutolsó posztja, az avatás után közzétéve már arról szól: „Tárgyszerű és konstruktív, jó hangvételű vitára szólítunk fel mindenkit. Az adminok minden explicite homofób és más gyűlöletet és fenyegetést tartalmazó posztot és kommentet törölni fognak.”

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Feri atya mikor tagadja ki ezeket?

Válaszok:
Csomorkany | 2019. december 2. 13:36

„Óriási fellélegzés ez azoknak, akik eddig nem képviseltethették magukat egyetlen templomban sem... Nem számít, kit szeretünk, vagy mivel azonosulunk, mindannyian számíthatunk Isten szeretetére."

"Aztán így szólt tanítványaihoz: „Lehetetlen, hogy botrányok elő ne forduljanak. De jaj annak, aki okozza őket. 2Jobb volna neki, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék, mint hogy e kicsik közül egyet is megbotránkoztasson. "

És kuplerájkörkép mikor lesz? A kurvák is Isten gyermekei.

Protestánshoz nem illik ez a szopósra kifestett száj.

Má' megvót. Olyan 500 éve.

Csak nem ezzel illusztrálják Mózestől a Leviták könyvét?
"Ha valaki férfival hál úgy, ahogyan asszonnyal szoktak hálni, mivel utálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérük rajtuk."

magyar protestáns egyház

Várom, hogy cserébe gesztusként valamelyik malmői mohamedán mecset homoszexuális Mohamed képet rakjon ki, ezzel is bizonyítva haladó mivoltát a svéd közösségnek.

Isten dicsősége nem múlik el. Ő a történelem ura is.

Egy valaha szegény, azután a dolgok szerencsés alakulása révén dúsgazdag nép elvesztette a fejét és az egyházuk megszűnt a helyes utat mutatni. A helyes út a biologiai nem elfogadása, az ima és a munka, a méltányosság az embertárs iránt.

Ez nem jelenti Isten dicsőségének elmúltát.

Ha így lett volna, nem lenne ember a Földön.
Az egyház szembejövő saját magát.
Lesz, aki elhatárolódik?

Lesz olyan egyházi ember, bárki, aki elhatárolódik?

Zsinagógában ilyen nem lesz:
Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés