50 milliárd hiányzik a kasszából

2019. december 2. 11:20

Karácsony Gergely
mfor.hu
Ennek a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt látok. Interjú.

„Az összellenzéki együttműködés nagyon jól működött a kampány alatt, de azóta egyre szélesebb repedések jelentek meg az együttműködés falán, például a budafoki, csepeli, pesterzsébeti önkormányzatoknál. 

A kampány alatt fegyelmezetten együttműködő pártok továbbra is lojálisak a közös ügy iránt és velem is. Nekem ezért minden nap meg kell dolgoznom, amit meg is teszek. De ami a kerületekben történik, azért a kerületi polgármesterek felelnek. 

A fővárosi szekrényekből estek már ki csontvázak?

K.G.: Ipari mennyiségű szerződést kell átvizsgálnunk. Most kezdünk hozzá a cégek átvilágításához, amelynek nyomán eldől, hogy melyik társaság élére kell új vezetőt keresni. Az biztos, hogy a két holdingot, a városüzemeltetésit és a közlekedésit meg szeretnénk erősíteni. Az előbbi, a BVH vezérigazgatói pályázatát csütörtökön ki is írtam, a cégek vezetőit majd az új vezérigazgatóval együtt választjuk ki. A gazdasági társaságok többségénél szerintem vezetőcsere lesz. Várhatóan a BKK élére is új vezetőt keresünk. 

A BKK első vezetőjét, Vitézy Dávidot megkeresték már ez ügyben?

Kevés nála alkalmasabb ember lehet erre a posztra, örülnék, ha pályázna.


Fontos kampányígéret volt a Liget-projekt leállítása. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy megtorpant volna. A fővárosi beruházások viszont elakadni látszanak. A hármas metró ügyében hosszú várakozás után eredményt hirdettek, de a Lánchíd esetében nem. Mikorra várható ez? Az ajánlattevő cégek sokkal többet kértek, mint amennyivel korábban számolt a főváros. Honnan teremtik elő a hiányzó összeget?

K:G.: Jogos kérdés. Az új városvezetés eleve örökölt 150 milliárd forint adósságot, amelyre mint azóta kiderült, további 50 milliárd rakódik. Hiányzik ugyanis 20 milliárd a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a hármas metró büdzséjéből és 20 milliárd az állatkert befejezéséhez. Erős kezdés. A Lánchíd csaknem kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. Mivel a rekonstrukció nem halogatható tovább, megpróbáljuk újragondolni a felújítás tartalmát, illetve megnézzük, hogy miképpen kapcsolódik ez a rakpartok és az alagút felújításához. De újra kellene gondolni a híd funkcióját is. Első körben az ajánlati kötöttség kitolása mellett döntöttünk, hogy ki tudjuk találni, hogy lefújjuk ezt a tendert és más műszaki tartalommal írunk ki egy újat, vagy megpróbáljunk plusz forrásokat bevonni. A hármas metró esetében nincs mozgásterünk, muszáj befejezni, bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban ért ez az arculati kezelés annyit, mint amennyibe kerül, és amilyen terhet jelent a városnak a vonal lezárása. Ide a tartalékkeretből toltunk be pénzt. Komoly fejtörést jelent az állatkerti biodóm, amelynek a befejezéséhez még 20 milliárd hiányzik. Az első közgyűlési döntés értelmében a Liget-projekt keretében új építkezés nem indulhat. A Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum befejezéséről viszont még egyeztetnénk. Ennek a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt látok. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 190 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha hiányzik a pénz, tedd vissza!

Válaszok:
pollip | 2019. december 3. 7:01

Amit nem értek, az az, hogy lefújják a projecteket és mégi van hiány. Csak az lehet, hogy
Tarló egy varázsló. Vagy a Draskovics.

Megkapta a számlákat és összeadta az azokon szereplő összegeket. Ennyi jött ki.

Kemény.
És a kerületekben ugyanez van, lásd a ferencvárosi cikket, miszerint majdnem DUPLÁJÁRA lett növelve a bizottsági tagok száma...

Bedőlsz a visszafelé mutogató Karácsonynak: tehetségtelen majom, aki mihelyt feladata volna, cselekvés helyett mindjárt feltartja a kezét. Karácsony tömi a Kálmán Olgák zsebét, Pikóék maximumra megemelt fizetését nem kritizálja, a kispesti szoci zsiványok disznóságairól hallgat , Zugló botrányairól úgyszintén. S ez csak 1,5 hónap ellenzéki mocska. Söpörj a saját ellenzéki portád előtt!

Mocskos hazug féreg. Dögölj meg.

Melyőtök ütött a pocijára? Jó lesz szem előtt tartanotok, hogy Tarlós képben van és most is a helyén van........

Elkezdtem olvasni a teljes cikket, gyűjtögettem, hogy mely pontokra érdemes válaszolni, aztán a felénél feladtam, ez egy végeláthatatlan propagandacikk, végig ügyesen alákérdező riporterrel, és azokra a begyakorolt szöveget előadó Karácsonnyal.
És akkor még Karácsony nekiáll lakájmédiázni, mondjuk láthatóan van bőr a képén.

Ilyesmivel nem lehet elintézni. De megfontolandó, hogyan lehetne az ország fővárosának ügyeibe nagyobb beleszólása az országnak.

Az Unicumot mar megittad, vagy meg elotte vagy?
Cegladyben gondolkozzatok, o minden penzugyi gondot megold okosban!
Tobb part, tobb elvtars, nagyobb igenyek, meg nagyobb fizuk!

Jo, hogy Gurcsany penze nem az adofizetoke!
Az o szazmillios eves osztakekai a penzfan teremtek, teremnek, ugye?
Na, de o megerdemli. Egyuttelni az Aprok lanyaval, hat...Ahhoz penz is, Unicum is kell, sok. Hogy elbird.

Apropó: mi a helyzet a (legalább) 20 ezer forintos rezsitámogatással?

Tarlós jelentősen nagyobb arányú szavazatot kapott, mint májusban az EP-választáson a Fidesz.

Sőt, abszolút szavazatszámban is többet kapott, mint a 2014-es győzelmekor.

Elmult a kampany gergo, a havat nem meggyozni kell hanem ellapatolni

Szerintem csak nem látja át a főváros gazdasági helyzetét és nem igazodik el a számok között.
Vagy trükközik, mint amikor lobogtattak Zugló szamlakivonatat, hogy minden rendben, van rajta 4 milliárd ( előző nap utalta a főváros).

Sőt:-)) a budapesti hóesésre amerikai képet posztolt:

https://www.origo.hu/itthon/20..

Én megtehetném, de egy főpolgármstertől nagyon furcsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés