Románia születésnapját ünnepelték Kolozsváron

2019. december 1. 18:11
Látványos külsőségek közepette ünnepelte december 1-jét a románság Kolozsváron.

Románia 1990-ben nyilvánította nemzeti ünneppé december 1-jét. Százegy évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon deklarálta a gyulafehérvári nagygyűlés 26 erdélyi megye Romániához csatlakozását.

Kolozsváron tartózkodó kolléganőnk, Ádám Rebeka Nóra készített fényképeket a városban zajló ünnepségről, és a következőket fűzte hozzá:

Csendesülés helyett zaj, zsoltárok helyett hangfalakból bömbölő manele, a várakozás lila színe helyett pedig kék-sárga-piros trikolórba öltözött a város. Az utakon katonai járművek parádéznak, okádják a fekete füstöt a gyerekek arcába, fellövik a tűzijátékot, és a fiait szoptató anyafarkasra díszes koszorú kerül... 

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem nép ez. Csak egy foglalkozás.

Országoknak mióta van születésnapja?

Továbbá a Ku-klux-klan a követendő példa. Én akkor ixeltem ki.

Van a méltatlanul elfelejtett, életében mellőzött, remek tollú Kolozsvári Papp lászlónak a Kolozsvári történetek első kötetében egy emlékezése a kolozsvári román bevonulásról. Nekem az jut eszembe.

Még mindig több, mint egy millió magyar él a valamikori Erdélyben.

Itt olyan sebek vannak, amit még bocsánatkéréssel, ezentúl normális, méltányos nemzetiségi politikával sem lehetne begyógyítani egykönnyen. Ehelyett van szemétkedés román módra Marosvásárhelyen líceum ügyben. Micsoda emberek ezek? Nagyon szeretnek beleülni a készbe és ez a legkevesebb, amit el lehet róluk mondani, de láthatóan nem sokat lendített rajtuk a sok lopott, erővel elvett jószág.

A sok fölösleges román templomukból már lehetett volna valamit tenni pl. a cigány fölzárkóztatásért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés