Erős az élni akaró nők közössége

2019. november 28.

Konopás Noémi
Még négy év után is libabőrös leszek a közösség erejétől – mondja Lénárd Vivien, aki azután, hogy a Mályvavirág Alapítvány támogatásával kigyógyult a méhnyakrákból, a csodával határos módon életet adott egy kisfiúnak. A daganatokkal küzdő nőket segítő szervezet a minap komoly nemzetközi elismerésben részesült.

„Egy vágtató paripa ül alattunk, csak győzzük tartani a gyeplőt” – fogalmazott Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke azután, hogy a nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó betegszervezetek európai közösségének (European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups, ENGAGe) társelnökévé választották. A civil szervezet vezetője huszonöt ország félszáz betegszervezetét irányíthatja két éven keresztül, karöltve Murat Gültekin ankarai onkológussal, a török egészségügyi minisztérium vezető munkatársával. Különösen annak fényében nagy siker ez, hogy az alapítvány hat évvel ezelőtti indulásakor még azt gondolták, csak pár segélykérő emailre válaszolgatnak majd. Ehhez képest most hét kuratóriumi taggal, húsz állandó és olykor több száz ideiglenesen csatlakozó önkéntessel sem győzik a munkát.

A Mályvavirág Alapítványt Tóth Icó azután hozta létre, hogy kigyógyult a méhnyakrákból. Ekkor határozta el, hogy minden tőle telhetőt megtesz sorstársaiért, hogy „egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrákban Magyarországon”.  A Mályvavirág szirmai alá vett más betegségben szenvedőket is, akik közül sokan segítőként is velük maradtak: 2015-től a petefészekrákkal, később a más nőgyógyászati daganatokkal élők csatlakoztak, lefedve a nőgyógyászati rákos megbetegedések teljes spektrumát.

A Mályvavirágot a női daganatokkal foglalkozó teljes orvosszakma támogatása teszi erőssé
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés