Queen, Sting és U2

2019. november 15.

Pálfy Dániel Ábel
Freddie Mercury pálinkázik, Bono magyar politikusnak vall szerelmet – kultúra és szórakozás, énekes és űrhajós világsztárok a Népstadionban.

A Népstadion egyszerű sportlétesítménynél jóval több volt, szórakoztató-központtá vált. Bár mindig a sport maradt a meghatározó profil, a komplexum a hatvanas évektől kezdve kulturális programoknak, koncerteknek, előadásoknak is otthont adott.

GAGARIN ÉS ARMSTRONG

Érdekesség, hogy a stadionba látogató első „világsztár” Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa volt. A szovjet asztronauta sikeres űrrepülését követően a szocialista rendszer propagandájának központi szereplője lett, bizonyítandó a Szovjetunió technikai fölényét a Nyugattal szemben. Népszerűségét a Kádár-rendszer is igyekezett kihasználni, az MSZMP 1961-ben meghívta Magyarországra. Gagarin a háromnapos látogatás végén a Népstadion díszpáholyából nézte meg a Vasas–Partizan és az MTK–Juventus mérkőzést. Egy másik közismert űrhajós névrokona, Louis Armstrong volt az első világhírű zenész, aki fellépett az arénában. A dzsessztrombitás-énekes 1965-ben nyolcvanezer néző előtt adott koncertet, amelyről utólag úgy emlékezett meg: „Ez volt a legnagyobb közönség, amely előtt valaha játszottam.”

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés